nlc.hu
Egészség

Engedélyezték az eutanáziadobozok használatát Svájcban

Jövőre helyezik üzembe a svájci eutanáziadobozokat

A koporsóra emlékeztető high-tech segédeszközök békés, fájdalommentes halált ígérnek.

Megvizsgálták jogilag a Sarco nevű eutanáziadobozt svájcban, így semmi akadálya, hogy forgalmazzák is a 3D-s nyomtatással készülő, kegyes halált ígérő, szarkofágszerű eszközöket – írja a 444. Tervezői Dr. Philip Nitschke orvos, az Exit International nevű, eutanáziáért tevékenykedő szervezet alapítója és Alexander Bannink holland formatervező. Az orvos szerint már 2022-től elérhetők lesznek a dobozok.

Sarco, eutanázia, Svájc

Forrás: Swissinfo.ch

Jelenleg Svájcban az eutanáziát folyékony nátrium-pentobarbitállal végzik, ami egy szigorúan ellenőrzött anyag, átlagember nem fér hozzá: a gyógyszer bevétele után a páciens 2-5 perc alatt elalszik, utána következik be a halál – emlékeztet a portál. Nitschke fejlesztése viszont nitrogénnel árasztja el a kapszulát, miközben gyorsan csökkenti az oxigén szintjét, amitől az illető elveszti az eszméletét. Így már egy perc alatt bekövetkezhet a békés halál, fulladás vagy pánik nélkül. A Sarco egyedül is üzemeltethető, nem kell engedély, orvos, és az injekciót sem kell beszerezni. Hordozható, azaz akár a kertbe is kivihető, ha valaki ott szeretne meghalni. Még a színét is kiválaszthatjuk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top