nlc.hu
Egészség

Átoltottság a szervátültetettek körében

Különösen veszélyeztetett csoportba tartoznak, ennyien oltatták be magukat

A szervátültetettek körében magasabb az átoltottság az országos átlagnál.

A szervátültetettek 95 százaléka megkapta a koronavírus elleni oltás második adagját, 54 százalékuk pedig november közepéig már a harmadikat is felvette – derül ki egy friss felmérésből.  Beszédes adat az is, hogy 76 százalékuk esetében a velük élő valamennyi 12 éven felüli családtag, míg további 19 százalékuknál majdnem minden családtag beoltatta magát. Ennek az úgynevezett fészekoltásnak esetükben a legyengített immunrendszer miatt különösen nagy jelentősége van.

Az országos átlag másfélszeresét meghaladó átoltottsági eredmény mögött az a járvány kitörése óta tartó folyamatos tájékoztatás állhat, amelyet szövetségünk a szakma útmutatásával és segítségével végez

– hívta fel az edukáció fontosságára a figyelmet dr. Grózli Csaba, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének (MSZSZ) stratégiai és orvos igazgatója.

Eddig 23, a laikusok számára is könnyen érthető videóanyag, két kerekasztal-beszélgetés és három szakmai összefoglaló előadás készült, amelyek mindig a járvány aktuális helyzetéhez, illetve a betegek által felvetett kérdésekhez igazodva adtak tanácsot, magyarázták el a teendőket a szövetség közösségi oldalain. Dr. Grózli Csaba kiemelte: a betegszervezetek kulcsszerepet játszhatnak közösségük felvilágosításában és védelmében, és erre a döntéshozóknak is érdemes volna odafigyelni

A felmérés további adataiból az is kiderül, hogy az oltottak 58%-a nem említett mellékhatást, a többieknél múló izomfájdalom, fáradtság, hőemelkedés vagy fejfájás volt a leggyakoribb oltási reakció.

A szervátültetettek 21 százaléka már átesett a Covid-fertőzésen, kétharmaduk még az oltást megelőzően. A megfertőzöttek harmada szorult kórházi kezelésre, és ebben nincs benne az a száznál több beteg, aki a fertőzésben elhunyt. A legyengített immunrendszer következtében egyeseknél még a harmadik oltás után sem alakult ki elegendő ellenanyag, ezért számukra további oltás felvétele, illetve az országos átoltottság növelése jelenthet védelmet.

Világosan látszik az adatokból, hogy a védőoltás a legtöbb esetben segít elkerülni még az immungyengített szervátültetettek esetében is a fertőzés súlyos, kórházi ápolást igényló állapotát, zárt terekben történő maszkviseléssel kiegészítve

 – hangsúlyozta dr. Grózli Csaba. A válaszadók 91 százaléka zárt terekben maszkot visel, és 99 százaléka kézfertőtlenítőt is rendszeresen használ.

Koronavírus elleni védőoltás

Koronavírus elleni oltóanyagok fecskendőkbe töltve a nagykállói Sántha Kálmán szakkórház oltópontján 2021. november 29-én (Fotó: MTI/Balázs Attila

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top