nlc.hu
Egészség

Szexológus válaszol az orgazmussal kapcsolatban

Velem állítólag nagyon jó, élvezi is, de nem jut a csúcsra

Amikor két partner között egy férfi inkább a pornót választja, akkor az új nővel nehezebb lehet a szex a kapcsolat elején, éppen a megszokás miatt.

A párom 34 éves, én 22 vagyok. Ő sokáig nem volt nővel előttem, és nem titkolta, hogy mindennap pornóra önkielégített. Régebben füvezett is, de két éve már abbahagyta. Azt mondja, imád velem lenni az ágyban, hogy sosem volt olyan jó neki senkivel, mint velem, mégis, sokszor nem tud elélvezni, nem jut a csúcsra. Ön szerint mit tudok tenni, mi lehet a gond?

– az olvasói levelet Grétától kaptuk, akinek természetesen mi adtuk a nevét, hogy senki ne ismerje fel a személyét. Ha neked is van olyan kérdésed a szexuális életedről, amire választ szeretnél kapni vagy nem tudod, mi miért történik a magánéletedben, esetleg viszonyod lett valakivel és nem tudod, merre tovább, akkor szexológus és párkapcsolati tanácsadó, Sereg Tímea várja a leveled a timea.sereg@centralmediacsoport.hu email címre.

Mi lehet a gond?

Olvasónk azt kérdezni, mit tud tenni a helyzetben, és erre röviden a válasz az, hogy ha elfogadja a jelenlegi állapotot, és igyekszik fenntartani a valós szexuális életet. A pornóra való maszturbálás közben az történik, hogy az agyban igen erős képi világ indítja be a vágyat, majd az illető férfi a saját megszokott mozdulataival elégíti ki magát. Sok esetben az is hozzákapcsolódik ehhez a jelenséghez, hogy amikor kamaszkorban elindult a saját test felfedezése, és ez akár a szülői házban is már pornóra történt, akkor beivódott az a félelem is, hogy gyorsan és erősen kell csinálni, nehogy lebukjon, nehogy rányisson bárki. 

Ez pedig egészen más, mint amikor egy hús-vér nő ott van, hiszen hosszabb ideig tart az izgatás, a másikra is figyelni kell: csókolózással, ölelésekkel, orális szexszel. Ezzel szemben a pornónál nem kell figyelni a másik reakcióit, nem kell megfelelni, nem szükséges hozzá valamennyi merevedés sem. Az agyban az orgazmus és az élvezés folyamata szinte úgy működik, mint a pavlovi reflex, nagyon gyorsan hozzászokik az agy ahhoz, hogy egy bizonyos módon, megszokott folyamatban zajlik az élvezés. Amikor két partner között egy férfi inkább a pornót választja, akkor az új nővel nehezebb lehet a szex a kapcsolat elején, éppen a megszokás miatt.

Velem állítólag nagyon jó, élvezi is, de nem jut a csúcsra

Fotó: Getty Images

Ezért is jó, ha megmaradnak a közös együttlétek, minél több intimitás, minél több izgalmas érintés, játszadozás – az örömteli, játékos formában –, hiszen ez lesz az, ami segíthet az agynak átszokni. Sok-sok csókolózással, rengeteg előjátékkal, és esetleg egy kihívásszerű játékkal könnyebbé lehet tenni ezt a fázist a kapcsolatban. A játék legyen az, hogy tilos bárkinek is elélvezni, és aki megteszi, annak valamit kell cserébe csinálnia (természetesen ez is valami kellemesebb élmény legyen, ne büntetés). Így levehetjük annak a terhét, hogy a férfi ejakulációja annak fokmérője, mennyire kívánta a nőt. A kettőnek valójában semmi köze egymáshoz.

Van olyan helyzet is, amikor már annyira stresszes ez az egész, hogy maga a szexuális élet látja kárát. Ebben a helyzetben érdemes felkeresni olyan szakembert, aki foglalkozik párkapcsolati és szexuális gondokkal, ő tudni fogja, hogy hogyan lehet összehangolni újra a szexuális életet. Olvasónk tehát akkor teszi a legtöbbet, ha nem adja fel, nem várja el a férfitől, hogy látványosan elélvezzen, hanem csak átadják magukat annak, ami éppen történik, minél játékosabban.

Kérdezz, írj nekünk!

Ha szeretnél szexológustól választ kapni a téged érintő problémákról, ha elakadtál a magánéletedben, ha a társkereséssel vannak gondjaid, esetleg még szűz vagy, várjuk a kérdésed! Aggódnod nem kell, minden esetben névtelenül jelenítjük meg a kérdésed, az évszámokat, éveket is átírjuk, hogy senki ne ismerjen rád. A leveled várjuk a timea.sereg@centralmediacsoport.hu email címre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top