nlc.hu
Egészség

Férfiak és nők fertőzőképessége

A férfiak jobban terjesztik a koronavírust, mint a nők

Tudományos bizonyíték van rá, és a magyarázat is egyszerű.
Énekes

A Coloradói Állami Egyetem eredetileg azt vizsgálta, hogyan térhetnek vissza a színpadra az előadók. A kutatás azonban nem várt eredményt hozott: a férfiak jobban terjesztik a koronavírust, mint a nők. Több vírusrészecskét ürítenek a levegőbe, mivel nagyobb a tüdőkapacitásuk – írja a Borsonline. A vizsgálatba minden korosztályt bevontak, köztük gyerekeket is. A résztvevőknek először énekelni és beszélni kellett. A férfiak a nőknél és a gyerekeknél is több vírusrészekcsét ürítettek, különösen azok, akik egyébként is hangosan beszélnek. Az énekléssel is több kórokozó jut a légtérbe, mint a beszéd során.

Az amerikai televízió csatornának nyilatkozó kutatásvezető, John Volckens elmondta, hogy épp emiatt a zajosabb zárt terek jobban kedveznek a vírus terjedésének, mint például a sportcsarnokok, koncerttermek, vagy a bárok. Szerinte sok életet mentettek meg azzal, hogy leállt az előadóművészet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top