nlc.hu
Egészség

Vérplazmaadás

Vérplazmaadás: „Megbecsüljük a donorokat” (x)

Az emberi vérplazma hihetetlen értéket jelent bizonyos betegségekben szenvedők mindennapjaiban, hiszen életmentő gyógyszereik egyik legfontosabb alapanyagának minősül. Vérplazmadonornak lenni egyszerre egyszerű, nagyszerű és rendszeres lehetőség arra, hogy valami jót tegyünk másokkal. De hogyan is működik? Dr. Nyerges Judit, a BioLife Plazma Hungary Kft. – Sanaplasma Kft. ügyvezető igazgatója volt segítségünkre.

Miért van hatalmas jelentősége a vérplazmaadásnak?

A vérplazmában találhatók meg azok az életfontosságú fehérjék, melyek nagy részét nem lehet szintetikusan, azaz mesterséges úton előállítani – ilyenek például bizonyos immunfehérjék.

Dr. Nyerges Judit

Dr. Nyerges Judit

Egyes betegségekben szenvedők esetében ezen fehérjék pótlása szükséges ahhoz, hogy normális életet tudjanak élni a mindennapokban, az ő terápiájukhoz, gyógyszereik előállításához használjuk fel a levett plazmát.

Melyek ezek a betegségek?

A legismertebb talán a vérzékenység vagy a veleszületett immunhiányos betegségek, de nagyon gyakran például egy égési sérülés során is szükség lehet a vérplazma felhasználására. Mondhatjuk, hogy bárki rászorulhat a vérplazmára – olykor egészen hétköznapi balesetek során is. Műtétek alkalmával a vérplazmában található fibrint természetes ragasztóanyagként is használják.

Hogyan zajlik a vérplazmaadás folyamata?

Először is valamelyik vérplazmagyűjtő állomáson kell jelentkezni, akár közvetlenül, akár telefonon vagy online felületen. A centrumban az adatok felvétele után a jelentkező egy orvosi vizsgálaton esik át, illetve egy kérdőívet is ki kell töltenie, ahol az általános egészségügyi állapotára kérdezünk rá. Ezután, ha az orvos alkalmasnak találja, akkor sor kerül egy vérvételre, majd, ha ennek eredményei is rendben vannak, akkor következhet maga a vérplazmaadás.

A donor hemoglobinszintjének ellenőrzése

A donor hemoglobinszintjének ellenőrzése

Milyen feltételeknek kell megfelelnünk?

18 évnél idősebb és 65 évnél fiatalabb  jelentkezők válhatnak plazmadonorokká, a testsúlynak pedig el kell érnie az 50 kilogrammot. Egy általános egészséges állapot is alapfeltétel. Kizáró ok lehet bizonyos gyógyszerek szedése, illetve bizonyos betegségek megléte. Terhesség és szoptatás alatt nem szabad plazmát adni, friss tetoválás esetén pedig legalább négy hónapnak el kell telnie ahhoz, hogy újra donorok lehessünk, hogy kizárjuk az esetleges fertőzés átvitelének lehetőségét.

Hogyan tudunk fizikailag felkészülni a vérplazmaadásra?

A legfontosabb a megfelelő folyadékbevitel: mivel a plazma nagy része víz, így a levétele folyadékvesztéssel jár. Megfelelő mennyiségű, akár két-három liter vizet is ajánlott fogyasztani, és nem csak aznap, de már az azt megelőző napokon is. Célszerű emellett fehérjedúsan és zsírszegényen táplálkozni. Nem javasolt fáradtan, kimerülten érkezni, éhgyomorra pedig egyenesen tilos.

Mennyire viseli meg a szervezetet a plazma levétele?

A tapasztalat azt mutatja, hogy ha a plazmaadó megfelelően felkészül, betartja az orvosi utasításokat, akkor nem jelent különös megterhelést a szervezete számára, a plazmaadók gyorsan regenerálódnak. A vérplazmaadás lehetősége egyébként arra is jó, hogy mivel vérvétel előzi meg a folyamatot, egy esetleges vérszegénység vagy más probléma is felszínre kerülhet, melyet így a donor kézben tud tartani.

Mi a különbség a vér és a vérplazma között?

A vér maga piros, mely a sárgás színű vérplazmából és különböző sejtekből áll. Az eljárás során kizárólag a vérplazmát veszik le, a vér többi alkotóelemét, a vörösvérsejteket, fehérvérsejteket, vérlemezkéket visszajuttatják a szervezetbe. A vérplazma 90%-át víz, 2%-át zsírok és ásványi anyagok, hormonok, 8%-át fehérjék alkotják.

Maga a vérplazma levétele mennyiben különbözik a véradástól?

Ebben az esetben nem a teljes vért távolítjuk el, kis adagokban levesszük a vért – körülbelül két decilitert, ez egy gépbe kerül, melyben egy centrifuga teszi lehetővé, hogy szétváljanak a sejtek illetve a plazma. Ez utóbbi egy külön zsákba kerül, a vér piros része pedig ugyanazon a tűn keresztül, ahol levettük, visszaáramlik a vénába, visszakerül a szervezetbe. A levett vérplazma 650 és 850 milliliter közötti mennyiség, a plazmagyűjtési folyamat pedig körülbelül 35-40 percet vesz igénybe.

Mintavétel a levett vérplazma ellenőrzése céljából

Mintavétel a levett vérplazma ellenőrzése céljából

Miért fontos, hogy a vér többi részét visszajuttassák a donor szervezetébe?

A vörös- és fehérvérsejtek újratermelődéséhez sokkal több idő szükséges, azonban ezek itt nem kerülnek ki a szervezetből, ez teszi lehetővé, hogy plazmát sokkal gyakrabban lehet adni, mint vért. Maga a vérplazma lényegében 72 óra alatt újratermelődik, így ezen idő lejárta után azonnal újra alkalmassá válik a donor. A plazmaadók fehérjeszintjét rendszeresen ellenőrizzük.

Tudtad?

Egy vérzékenységben szenvedő beteg éves gyógyszeradagjához 1200 plazma donáció szükséges.

Van megkötés, hogy ki kinek adhat vagy éppen nem adhat vérplazmát?

Nincs semmilyen megkötés, azonban arra sincs lehetőség, hogy valaki konkrét személynek ajánlja fel az általa leadott vérplazmát. A levétel után a plazma fagyasztásra kerül, majd a gyógyszergyárakba szállítják, hogy gyógyszerek készüljenek belőle.

A donorok ellenőrzésre kerülő vérmintái

A donorok ellenőrzésre kerülő vérmintái

Mi jellemző általában a donorokra?

Sokszor találkozunk olyanokkal, akik korábban nem hallottak erről a lehetőségről, inkább csak kíváncsiságból jönnek be, de sokan vannak azok a donorok is, akiknek a családjában olyan betegség fordul elő, amelyet plazmával készült gyógyszerrel kezelnek. Így személyes indíttatásból nagyon sokan szívesen csatlakoznak a kezdeményezéshez, és gyorsan rendszeres donorokká válnak, melynek egyik előnye, hogy rendszeres és ingyenes egészségügyi kontrollvizsgálatban részesülnek. Vannak olyan visszajáróink, akik már 100 – 200 alkalommal is adtak vérplazmát. A plazmacentrumokban általában nagyon jó közösség alakul ki, ahol megbecsüljük a donorokat, ők pedig nagyra értékelik a munkatársak kedvességét, szakértelmét és a hangulatot.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top