nlc.hu
Egészség

Gyorsan elterjedhet majd nálunk is az omikron

3 hét múlva berobbanhat nálunk az omikron, soha nem látott esetszám-növekedés jöhet január közepétől

Rusvai Miklós szerint karácsonykor sokan fogják átadni a vírust a családjuknak.
oltás

Soha nem látott esetszám-növekedés jöhet január közepétől Magyarországon az omikron variáns miatt – ezt a járványügyi modellezéssel foglalkozó Vattay Gábor mondta az RTL Híradónak. Kiderült ugyanis, hogy tízszer gyorsabban terjed az omikron, mint az eredeti, vuhani változat. Az Egészségügyi Világszervezet jelentése szerint másfél, három nap alatt duplázódhatnak az esetszámok.

Vannak szokatlan tünetei az omikronnak, mint például az orrfolyás, az orrdugulás és a derékfájdalom. Rusvai Miklós szerint épp emiatt terjedhet jobban az omikron, mert ilyen panaszokkal kevesen mennek orvoshoz és maradnak otthon. A víruskutató úgy látja, karácsonykor elkerülhetetlen lesz, hogy sokan átadják a betegséget a családjuknak. “Az omikron variáns nagyon gyors terjedésére számítok a következő 3 hétben. Növekszik a családi események száma, nagyon sok ember találkozik a szeretteivel, és sajnos a vírust is át fogja adni” – mondta Rusvai.

Kiemelt kép: illusztráció, MTI/Varga György

A legfrissebb koronavírusos-hírek az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top