nlc.hu
Egészség

Fizetés nélküli szabadságra küldik az oltatlan tanárokat

Fizetés nélküli szabadságra küldik az oltatlan tanárokat januártól

Megjelent a rendelet, amely meghatározza, mi lesz az oltatlan tanárokkal.
Maszkot viselő tanár a tábla előtt

A tanároknak december 15-ig kellett felvenniük a kötelező koronavírus elleni oltást, akik ezt a határidőig nem tették meg, azoknak a munkáltató felhívása után további 15 napjuk van arra, hogy beoltassák magukat. A kötelező oltást az állami intézményekben rendelték el, az óvodapedagógusok számára a legtöbb önkormányzat nem írta elő a vakcinát.

A 24.hu azt írja, hogy kedden megjelent az a kormányrendelet, amely egyebek mellett részletesen szabályozza, mi lesz azokkal a pedagógusokkal, akik december 30-ig nem veszik fel a kötelező oltást.

  • A jogszabály alapján fizetés nélküli szabadságra küldik az oltatlan pedagógusokat.
  • Az emberi erőforrások minisztere – az operatív törzs javaslatának figyelembevételével – mentesítheti a foglalkoztatottat a fizetés nélküli szabadság alól.
  • Miniszteri határozat alapján az óraadók és a mesterpedagógusok heti óraszáma 20 órára emelhető.
  • Óraadóként csak oltott vagy az oltás alól mentesítő orvosi szakvéleménnyel rendelkező személlyel létesíthető új jogviszony 2022-ben.

Bár több ezer pedagógus van, aki a fizetés nélküli szabadság ellenére sem akarja beoltatni magát, Maruzsa Zoltán államtitkár szerint nélkülük is működőképes marad a közoktatás.

(Kiemelt kép: Pixabay/Alexandra_Koch)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top