nlc.hu
Egészség

Belgiumban enyhítenek az oltottaknak

Így kedvez Belgium az oltottaknak

Egy sor szabályt hoztak Belgiumban, hogy könnyítsék azok életét, akik már felvették a koronavírus elleni oltást.

Kidolgozták Belgiumban azokat a szabályokat, amelyekkel jobb helyzetbe hozzák a koronavírus elleni oltást felvevőket. Ezek szerint január 10-től eltörlik a karantént a koronavírus ellen teljesen beoltott, azaz a legalább két oltással rendelkezők esetében akkor is, ha fertőzöttekkel érintkeztek, emellett tíz napról hét napra csökkentik a fertőzöttek karanténkötelezettségét.

Előadóművészek, rendezvényszervezők, mozitulajdonosok és mások tüntetnek a koronavírus omikron variánsának terjedésének korlátozása céljából bevezetett, főként a kulturális szektort érintő korlátozások ellen Brüsszelben 2021. december 26-án. A kettős mérce országa feliratú táblát tart az egyik tiltakozó. (Fotó: MTI/AP/Virginia Mayo)

Előadóművészek, rendezvényszervezők, mozitulajdonosok és mások tüntetnek a koronavírus omikron variánsának terjedésének korlátozása céljából bevezetett, főként a kulturális szektort érintő korlátozások ellen Brüsszelben 2021. december 26-án. A kettős mérce országa feliratú táblát tart az egyik tiltakozó (Fotó: MTI/AP/Virginia Mayo)

A La Libre Belgique című napilap beszámolója szerint Belgium szövetségi és regionális kormányzatainak egészségügyi miniszterei megegyezése alapján azoknak, akik az elmúlt öt hónap alatt második vagy harmadik adag koronavírus elleni oltást kaptak, még akkor sem kell karanténba vonulniuk, ha bizonyítottan koronavírussal fertőzött emberrel érintkeztek.

Azoknak, akik még nem kapták meg az emlékeztető oltást, a második oltásuk óta pedig több mint öt hónap telt el, legalább háromnapos önkéntes karanténba be kell vonulniuk fertőzöttel történt érintkezés esetén. A fertőzötteknek pedig a hétnapos karanténkötelezettség letelte után koronavírustesztet kell végezniük, mielőtt elhagyják otthonukat – közölték.
   
 Az illetékes belga közegészségügyi intézet kedden közzétett adatai szerint, amióta Belgium 2020 decemberében megkezdte az oltási kampányát, a lakosság 77,3 százaléka szerzett teljes védettséget a koronavírus ellen. A 11,56 millió lakosú országban eddig 8 millió 910 ezer 139 ember kapta meg legalább az első oltást, közülük 8 millió 799 ezer 575-en a második adagot is megkapták. Emlékeztető oltást több mint 4,3 millió ember kapott Belgiumban.
   
 Az intézet tájékoztatása szerint az elmúlt egy hét leforgása alatt megkettőződött, 7490-ről 14992-re emelkedett a koronavírussal fertőzöttek napi száma Belgiumban. Ugyanebben az időszakban naponta átlagosan 24 ember halt meg a vírusfertőzés miatt, ami 34 százalékos csökkenést jelent az előző hétnapos időszakhoz képest. Kórházba naponta átlagosan 156 embert szállítottak a fertőzés miatt, az adat 15 százalékos növekedést jelez. A belga kórházakban jelenleg 1866 embert ápolnak, közülük 520-an vannak intenzív osztályon koronavírus-fertőzés miatt.
    
A járvány kezdete óta 2 millió 133 ezer 284 fertőzöttet jegyeztek fel, illetve 28 385 haláleset köthető a koronavírus-fertőzéshez Belgiumban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top