nlc.hu
Egészség

Extra szűz olívaolajjal sokat tehetünk az egészségünkért

Az olívaolaj éveket adhat az életünkhöz

Harvardi kutatók 28 évig követték figyelemmel azokat az embereket, akik rendszeresen fogyasztanak olívaolajat és kimutatták, hogy ők kisebb valószínűséggel halnak meg szívbetegségben, rákban, tüdőbetegségben. A témában most publikált tanulmány szerint éveket nyerhetünk, ha mindennap fogyasztunk a zöld aranyból. Ízletes receptekkel segítünk.

Ember legyen a talpán, aki képes kiigazodni a divatosabbnál divatosabb étrendek és táplálkozási tanácsok sokaságán. Ismét bebizonyosodott, hogy az egyik legegészségesebb étrend a mediterrán diéta. Észrevétlenül tünteti el a zsírpárnáinkat, arról nem is beszélve, hogy a háziorvosunk is nagyot fog nézni a tökéletes vérképünk láttán!

Mindennek a kulcsa a jó minőségű, eredetmegjelöléssel ellátott olívaolajban rejlik! Ebből nem árt beszereznünk elsőosztályú terméket. Az extra szűz lényege, hogy hidegen préselik a fáról 24 órán belül leszedett olívabogyókat, és azokat semmilyen vegyi eljárásnak nem vetik alá, az olaj savtartalma pedig nem haladja meg a 0,8 százalékot. 

Mediterrán diéta

1. A telítetlen zsírsavak és a fehérjebevitel szintén szerves része az étrendnek. Ezeknek fedezésére heti egyszer halat, másik alkalommal pedig szárnyasokat követel meg a mediterrán étkezés.

2. A vörös húsokat alapvetően kerüli, de havi 1-2 alkalommal fogyaszthatunk belőlük, ha nagyon megkívánnánk mondjuk egy szaftos marhahúst.

3. Kisebb mennyiségben jöhetnek magok, csírák, a diófélék.

4. Mivel az olasz gasztronómiából inspirálódik a mediterrán étrend, így a pasta, azaz a tésztafélék is nyugodt szívvel beépíthetők a mindennapok ételei közé, de legyünk tekintettel arra, hogy teljes kiőrlésű durumbúzából készült terméket vásároljunk.

5. Kevés tejtermék, sovány sajtok is zöld utat kapnak, illetve a heti maximum négy tojás elfogyasztása és némi vörösbor szintén engedélyezett a diétában.

Akik naponta több mint fél evőkanál olívaolajt fogyasztanak, kisebb valószínűséggel halnak meg ún. népbetegségekben azokhoz képest, akik kevesebbet fogyasztanak ebből az egészséges zsírból – olvasható a Journal of the American College of Cardiology szakfolyóiratban megjelent friss tanulmányban.

A kutatók amerikai adatbázisból dolgoztak, több mint 90 ezer olyan ember adatait elemezték, akik a vizsgálat 1990-es kezdetekor egészségesek voltak, azaz nem szenvedtek sem szív-, sem rákbetegségtől. Ezeket az embereket 28 éven keresztül követték. Négyévente megkérdezték tőlük, milyen gyakran fogyasztottak bizonyos élelmiszereket, köztük olyanokat, mint például a margarin, a vaj, a majonéz, a tejzsír és az olívaolaj. Akik naponta több mint 1/2 evőkanálnyit fogyasztottak, azoknál 19 százalékkal kisebb volt a szívbetegségben, 17 százalékkal kisebb a rákban, 29 százalékkal kisebb a neurodegeneratív betegségben, és 18 százalékkal kisebb a tüdőbetegségben való elhalálozás kockázata, azokhoz képest, akik soha nem fogyasztottak olívaolajat.

A kutatók statisztikai modelleket is kidolgoztak annak szimulálására, hogy mi történne, ha valaki 3/4 evőkanál margarint, vajat, majonézt vagy más növényi olajokat olívaolajra cserélne. Ez a váltás csökkentette az összes okból bekövetkező halálozás esélyét. Az olívaolajnak más növényi olajokkal, például repce-, kukorica-, sáfrány- és szójaolajjal való helyettesítése nem járt ugyanezzel a hatással – mutatta ki a tanulmány.

 

Az olívaolaj gazdag egészséges antioxidánsokban, polifenolokban és vitaminokban, és jó forrása a szívbarát, egyszeresen telítetlen zsírsavaknak. „Feltételezhető, hogy az olívaolaj gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságaival kapcsolatos mechanizmusok szerepet játszhattak ezekben az eredményekben” – mondta Marta Guasch-Ferre, a Harvard T. H. Chan School of Public Health táplálkozástudományi részlegének kutatója.

Az extra szűz olívaolaj antimikrobiális tulajdonságokkal is rendelkezik. A Helicobacter pylori kialakulása ellen is védelmet nyújt, ami köztudott, hogy gyomorfekélyt okoz.

Ha kipróbálnád a mediterrán étrendet, íme néhány isteni finom, extra szűz olívaolajjal készült recept, a legvégén egy kis „ráadás bűnözéssel”:

Füstös padlizsánkrém

Füstös padlizsánkrém

Füstös padlizsánkrém (Forrás: Getty Images)

Füstös padlizsánkrém:

Hozzávalók: 

  • 2 db padlizsán
  • 2 evőkanál mustár
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 mokkáskanál tabasco chipotle szósz
  • bors
  • 1 dl extra szűz olívaolaj
  • 1 evőkanál füstölt paprika
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 evőkanál balzsamecet 

Elkészítése: 

  1. A padlizsánt sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, késsel megszurkáljuk.
  2. 190 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 45 percig sütjük, majd emeljük a hőmérsékletet 220 fokra, és további 15 percig sütjük még.
  3. Ha egy kicsit kihűlt, lehúzzuk a héját, belerakjuk egy tálba, majd fakanállal alaposan összenyomkodjuk.
  4. Hozzáadjuk a mustárt, az apróra vágott fokhagymát, a Tabasco Chipotle szószt, majd sózzuk, borsozzuk.
  5. Belekeverjük az olívaolajat,  megszórjuk fűszerpaprikával, majd a citromlével és a balzsamecettel lágyítjuk az ízeket, végül még egyet keverünk rajta. Tortilla chipsszel kínáljuk. 

Házi olajbogyó saláta

Házi olajbogyó saláta

Házi olajbogyó saláta (Fotó: Getty Images)

Házi olajbogyó saláta:

Hozzávalók: 

  • 1 bögre zöld olajbogyó
  • 1 bögre fekete olajbogyó
  • 0.5 bögre pimento paprika
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 db szardellafilé
  • 1 evőkanál kapribogyó
  • 0.5 bögre petrezselyem
  • 1 teáskanál friss oregánó
  • 0.5 teáskanál frissen őrölt bors
  • 0.5 bögre extra szűz olívaolaj
  • 0.5 bögre paprika

Elkészítése: 

  1. Az olajbogyókat durvára, a paprikát finomra aprítjuk. A fokhagymát összezúzzuk, a szardellafilét feldaraboljuk. A kapribogyót leöblítjük. A petrezselymet és az oregánót finomra vágjuk.
  2. Az összes hozzávalót alaposan összeforgatjuk egy tálban, majd letakarjuk, és állni hagyjuk legalább 1 órán át, hogy az ízek összeérjenek.

Mediterrán csirkemell

Mediterrán csirke

Mediterrán csirke (Fotó: Getty Images)

Mediterrán csirkemell:

Hozzávalók:

  • 1 kg csirkemellfilé
  • 3 evőkanál olasz fűszerkeverék (só, bors, hagymapor, fokhagymapor, oregánó, bazsalikom, rozmaring)
  • 5 db   paradicsom
  • 30 dkg mozzarella
  • 1 db cukkini
  • 5 dkg feta sajt
  • 1/2 marék olívabogyó
  • 1 marék színes koktél  paradicsom
  • 10 db friss bazsalikomlevél
  • 5 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • Füstös padlizsánkrém

Elkészítése: 

  1. A csirkemelleket ujjnyi vastag szeletekre vágva, néhány órára bepácoljuk egy kis olívaolajjal, és a saját készítésű, olaszos fűszerkeverékkel.
    Egy kevés olívaolajon, hirtelen sütve megpirítjuk a csirkemellszeleteket, és egy nagy jénaiban egymás mellé fektetjük őket.
  2. A paradicsomot, cukkinit és mozzarellát felszeleteljük, és sorban rétegezve a csirkemellre rendezzük őket, majd megszórjuk a félbevágott olívabogyókkal.
  3. 200 fokon kb. 20-30 percig sütjük, majd a sütőből kivéve megszórjuk friss bazsalikomlevéllel, félbevágott színes koktélparadicsommal és morzsolt feta sajttal.

Mediterrán koktél:

Mediterrán koktél

Mediterrán koktél (Fotó: Getty Images)

Mediterrán koktél:

Hozzávalók:

  • 60 ml gin
  • 15 ml narancslikőr
  • 30 ml citromlé
  • 1/2 teáskanál vanília paszta
  • 15 ml cukorszirup
  • 1 tojásfehérje
  • 15 ml extra szűz olívaolaj
  • jég

Elkészítése:

  1. 3 db jégkockával rázzuk az egészet össze egy shakerben egészen addig, amíg a jég majdnem teljesen feloldódik.
  2. Öntsük koktélpohárba és azonnal tálaljuk.

További mediterrándiéta-receptek:

Mediterrán receptek

Igazi görög vendégváró: spenótos spanakopita

Ezért csökkenti a vérnyomást a mediterrán étrend

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top