nlc.hu
Egészség

Hajhullás a koronavírus-fertőzés után

Ezért jelentkezhet hajhullás a koronavírus-fertőzés után

A koronavírus-fertőzés után előfordulhat hajhullás, de ez normális, és nem a Covid mellékhatása.

Egyre többen számolnak be arról, hogy a koronavírus-fertőzés után erősen hullani kezdett a hajuk. Az ilyen posztokból 2020 közepén lett egyre több, az első ilyen videót Alyssa Milano színésznő posztolta:

A koronavírussal összefüggésbe hozott hajhullás olyan sok embert érintett, hogy Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia is külön foglalkozott a témával. Mint írták, láz vagy betegség után normális az átmeneti hajhullás, így az is normális, hogy a sok esetben lázzal is járó koronavírus után többeknél is jelentkezett hajhullás.

Kétségbeesett nő mutatja a kihullot haját a hajkefén

Előfordulhat, de normális a hajhullás a koronavírus-fertőzés után (Fotó: Pixabay/Martin Slavoljubovski)

Ugyanebben az írásban viszont azt is tisztázták, hogy

a hajhullás nem a Covid mellékhatása.

Ezt a típusú hajvesztést telogén effluviumnak hívják, és általában láz vagy betegség után következik be. Lényege, hogy a megszokottnál több hajszál lép egyszerre a hullási fázisba. A fizikai vagy érzelmi stressz leállítja a hajszálak növekedését, mert a test az erőforrásokat más, fontosabb testi folyamatokra tartalékolja.

Az efféle hajhullás során nem egyik napról a másikra hullik ki rengeteg haj, inkább afféle általános hajhullást jelent. Nem végleges, és csak várni kell, hogy idővel visszanőjön a haj.

(444)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top