nlc.hu
Egészség

Nem kaptak tájékoztatást a negyedik oltásról az orvosok

Még az orvosok sem kaptak tájékoztatást a negyedik oltásról

Hiába lehet már kérni a negyedik oltást, az orvosok semmilyen szakmai iránymutatást nem kaptak.

Gulyás Gergely a múlt heti kormányinfón jelentette be, hogy orvossal való konzultáció után bárki kaphat negyedik oltást, és az erről szóló utasítás azon a héten megjelenik. Azóta a hivatalos tájékoztatás csak annyit tartalmaz, hogy akit négy hónapnál régebben oltottak, az kérheti a negyedik dózist.

A Népszava azt írja, hogy egyelőre az orvosok sem kapták meg a negyedik oltás lebonyolításához szükséges információkat. A probléma ott kezdődik, hogy a regisztrációs oldalon sem lehet a negyedik dózisra jelentkezni, az oltópontokon közvetlenül jelentkezőket pedig vagy beoltják, vagy nem, de a legtöbb helyen kivárnak.

Az oltópontokon ugyanis eljárásrend hiányában nem tudnak felelős döntést hozni, például hogy mi legyen a negyedik oltás típusa. Az egyik kórház vezetője telefonos iránymutatást is kért a kormányhivataltól, ahol azt tanácsolták: ne bonyolítsák túl, aki kéri a negyediket, annak adják be.

Beoltanak egy idős nőt

Egy nőt beoltanak a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina harmadik adagjával a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban Zalaegerszegen 2022. január 11-én (Fotó: MTI/Varga György)

Egy háziorvos azt mondta, hogy nyomtatványt sem kaptak a negyedik oltáshoz, pedig rengetegen érdeklődnek, hogy megkaphatják-e. Eközben influenzaszerű tünetesek és az omikron-gyanúsak töltik meg a rendelőt, így idő sem jut arra, hogy a negyedik oltást kérőkkel foglalkozzanak.

Duda Ernő virológus korábban azt mondta, leginkább azoknak az időseknek lehet szükségük a negyedik oltásra, akik augusztusban kapták meg a harmadik dózist. Különösen akkor, ha az első két vakcinájuk Sinopharm volt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top