nlc.hu
Egészség

Karikó Katalin VinFuture Grand Prize díja

Az emberiségért végzett munkájáért díjazták Karikó Katalint

A díj olyan újítók elismerése, akiknek a munkája bizonyítottan a legnagyobb hatással van az emberiségre.

A 3 millió amerikai dollárral együtt járó VinFuture Grand Prize elismerést kapta meg Karikó Katalin, az SZTE; valamint Drew Weissman, az UPenn és Pieter Rutter Cullis, az UBC professzora. A Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszora és társai, az mRNS-technológiát felfedezéseikkel megalapozó tudósok részt vettek a 2022. január 20-i díjátadóhoz kötődő, a vietnámi fővárosban tartott szimpóziumon és több ismeretterjesztő programon.

A VinFuture Grand Prize kitüntetést, a 3 millió amerikai dollárral együtt járó díjat elsőként kapta meg Karikó Katalin, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatóprofesszora; Drew Weissman, a University of Pennsylvania (UPenn) és Pieter Rutter Cullis, a University of British Columbia (UBC) professzora. A Hanoiban, a vietnámi főváros Operaházában 2022. január 20-án este tartott nagyszabású ünnepséget, az első VinFuture Grand Prize ceremóniát a vietnámi TV mellett több nagy tévétársaság, így például a CNBC, a CNN, az Euronews is közvetítette.

Karikó Katalin

Karikó Katalin (Fotó: Rachel Wisniewski)

A díjátadó ceremónián a vietnámi elismerésért elsőként köszönetet mondó Karikó Katalin azt is elmesélte, hogy már diákkorában sokat hallott a délkelet-ázsiai országról, mert a szegedi egyetem biológus szakjára együtt járt két vietnámi fiatallal. Ez a diákkori kapcsolat máig él: a két egykori szegedi egyetemista – Huong és Yen – a díjátadó ceremónia előtt, Hanoiban találkozott és fényképezkedett a világhíressé lett csoporttárssal, „Karikó Katival”.

A VinFuture Prize különleges gálaműsorában magyar tudósként bemutatott Karikó Katalinnak, valamint amerikai és kanadai kutatótársának a hírvivő RNS-hez kötődő eredményeit, valamint a Covid-19 pandémia megfékezésére kifejlesztett mRNS-alapú vakcinákhoz való viszonyát videófilm villantotta föl.

A VinFuture Grand Prize „olyan újítók elismerése, akiknek a munkája bizonyítottan a legnagyobb hatással van az emberiségre”. E fődíj abból a szempontból is a világ egyik legnagyobb tudományos és technológiai kitüntetése, hogy ahhoz 3 millió amerikai dollár (több mint 940 millió forint) tartozik.

Yen, Karikó és Huong a VinFuture Grand Prize díjátadó előtt 20220117

Fotó: SZTE

A VinFuture Nagydíj mellett – a sokszínűség, a méltányosság és az új tudományterületek előmozdítása jegyében – további három, egyenként 500.000 USD értékű különdíjat is átadtak. E kitüntetésekkel a fejlődő országokból származó innovátorokat, női kutatókat, illetve a feltörekvő területek kiemelkedő eredményeket elérő fejlesztőit ismerik el. A VinFuture Alapítvány díjai az ENSZ fenntartható fejlődési céljait támogató kutatásokra ösztönöznek.
A rendezvénysorozatot 2022. január 21-én a VinFuture-díjazottak főszereplésével tartott „Tudományos párbeszéd” zárja.

Sajtóközlemény

Kapcsolódó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top