nlc.hu
Egészség

A koronavírus-oltás hatása a termékenységre

Kiderült, befolyásolja-e a termékenységet a koronavírus elleni oltás

Leszámoltak azzal a mítosszal, hogy a koronavírus elleni védőoltások hatással lehetnek az ember termékenységére.

Egy, az American Journal of Epidemiology című amerikai egészségügyi szaklapban, csütörtökön megjelent tanulmány szerint a Covid-19 elleni védőoltás sem a férfiaknál, sem a nőknél nem befolyásolja a gyermekvállalás esélyét.

Az amerikai sajtó beszámolói szerint ez a kutatás „leszámol azokkal a világjárvány kitörése óta keringő mítoszokkal”, melyek szerint a koronavírus elleni védőoltások hatással lehetnek az ember termékenységére.

Beoltanak egy nőt

Egy nő megkapja harmadik oltásként a BioNTech/Pfizer vakcináját a hollandiai Nijmegenben 2022. január 17-én. A kép illusztráció! (Fotó: Romy Arroyo Fernandez / NurPhoto via AFP)

A Bostoni Egyetem kutatói több mint 2000 pár bevonásával végeztek vizsgálatokat, és

a termékenységet tekintve nem találtak különbséget a beoltott és a be nem oltott párok között.

A kutatás azonban megállapította, hogy a fogantatás esélye kismértékben csökken, ha a férfi partner a fogantatás előtti 60 napon belül elkapta a Covid-19-et. Szakemberek szerint ez a megállapítás arra utal, hogy a koronavírus átmenetileg befolyásolja a férfiak termékenységét, ami potenciálisan elkerülhető lenne a védőoltások beadásával.

Sokan azért nem vették fel az oltást, mert aggódtak a termékenységük miatt – erről beszélt a Science Daily című egészségügyi portálnak Amelia Wesselink, a Bostoni Egyetem epidemiológus professzora. „Tanulmányunk először mutatta ki, hogy a Covid-19 elleni oltás egyik partnernél sem függ össze a termékenységgel. A terhességig eltelt idő nagyon hasonló volt, függetlenül az oltottsági állapottól” – tette hozzá a tanulmány vezető szerzője.

Szakértők szerint az eredmények nemcsak arra utalnak, hogy a Covid-19 elleni vakcináknak nincs káros hatásuk a termékenységre, hanem arra is, hogy segítenek elkerülni a vírus által az anyák és a magzatok egészségére gyakorolt kockázatokat.

(MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top