nlc.hu
Egészség

Megvan az új szuperélelmiszer

Ez lehet az új szuperélelmiszer

A banánhoz hasonló növény akár százmilliónál is több embert lenne képes táplálni a globális felmelegedés korában.

A tudósok szerint az enset (egy Etiópiában termő banánféle) lehet az új szuperélelmiszer, és életmentő választ adhat az éghajlatváltozásra is. Az enset (Ensete ventricosum) növény, amelyet etióp vagy “hamis banánként” is emlegetnek, Etiópián kívül szinte ismeretlen, de az afrikai országban húszmillió ember tápláléka. A növény banánszerű termése nem ehető, de a keményítőtartalmú szárak és gyökerek erjeszthetők, kása, kenyér készítésére használhatók.

A kutatók úgy vélik: a növény sokkal nagyobb területen termeszthető Afrikában, hiszen az enset vadon élő rokonai, amelyeket emberi fogyasztásra nem tartanak alkalmasnak, egészen a kontinens déli részéig elterjedtek. Az enset a következő 40 évben potenciálisan akár százmillió embert táplálhatna. Egyúttal az élelmezésbiztonságot is növelné olyan afrikai országokban, mint Kenya, Uganda és Ruanda.

enset

Enset, az új szuperélelmiszer – Fotó: iStock

Az enset – amit az “éhezés elleni fának” is hívnak – jól jöhet szűkös időkben az élelmezésbiztonság növelésében. A növényt néhány szokatlan tulajdonsága teszi különlegessé: bármikor elültethető, bármikor betakarítható és évelő. 

Az előrejelzések szerint a klímaváltozás komolyan befolyásolja az alapvető élelmiszernövények terméshozamát és eloszlását Afrikában és más kontinenseken. 

(MTI)

Kiemelt kép: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top