nlc.hu
Egészség

Az oltással a poszt-covid tünetegyüttes is enyhébb lehet

Emlékezetkiesés is jelentkezhet a koronavírus-fertőzés után

Változatos tüneteket okoz hosszú távon a betegség, de az oltás ezen is segíthet.

Akár emlékezetkiesést és bélrendszeri problémákat is okozhat a koronavírus-fertőzés utáni, úgynevezett poszt-covid szindróma, de a nehézlégzés, valamint a szív- és érrendszeri panaszok sem ritkák azok esetében, akik kigyógyultak a betegségből. A szakemberek szerint ráadásul az omikron variáns is okozhat ilyen tüneteket. „Az elmúlt hullámokat is különböző variánsok okozták, és gyakorlatilag eddig mindig megjelent a poszt-covid tünetegyüttes, és emiatt sajnos nincs okunk feltételezni, hogy az omikron után ne jelenne meg” – nyilatkozta  a Tényeknek Szabó Attila, a Semmelweis Egyetem klinikai rektorhelyettese.

 

Az egyetem poszt-covid ambulanciáját eddig közel ezren keresték fel szaglásuk elvesztése miatt, és több ezren voltak azok, akiknél légszomjat vagy szív- és érrendszeri szövődményeket okozott a fertőzés, de nem ritkák az idegrendszeri panaszok sem. A szakemberek szerint az mindenesetre egyértelműen látszik, hogy az oltással a koronavírus-fertőzés utáni tünetek is megelőzhetőek és enyhíthetőek. 

arcmaszk

Fotó: Pexels

-.-.-.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top