nlc.hu
Egészség

Magyar kutatók állíthatják meg a Nipah-vírust

A világ egyik leghalálosabb vírusát vizsgálják a magyar kutatók

A Nipah-vírus az esetek 70 százalékában halálos, nemrégiben magyar kutatók jártak Bangladesben, hogy segítsenek a kór elleni küzdelemben.

A Nipah-vírus gyümölcsevő denevérek vizeletével terjed, a betegség ellen nincs védőoltás vagy hatékony gyógymód, az emberi fertőzések körülbelül 70 százalékában végződik halállal. Az életveszélyes vírussal magyar kutatók is felvették a harcot – írja a 24.hu.

A koronavírussal kapcsolatban is gyakran megszólaló Kemenesi Gábor virológus, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa, a Virológiai Nemzeti Laboratórium munkatársa, valamint PhD-hallgatója, Tóth Gábor Endre december végétől egy hónapot töltöttek Bangladesben a Nipah-vírus nyomában.

A kutatók tetőtől talpig védőruhába öltözve, speciális nejlont fektettek a földre azoknál a fáknál, ahol százszámra alszanak a csaknem egyméteres szárnyfesztávolságú gyümölcsevő denevérek, majd összegyűjtik a guanót és a vizeletet. A helyiek ugyanis többnyire úgy kapják el a fertőzést, hogy amikor megcsapolják a pálmafákat az édes lé megszerzése érdekében, a denevérek olyakor belevizelnek a gyűjtőedényekbe, és máris minden adott a fertőzéshez.

Halálos vírust állíthatnak meg magyar kutatók

Magyar kutatók veszik fel a harcot a Nipah-vírussal, amelyet gyümölcsevő denevérek terjesztenek (Fotó: Pixabay/Salmar)

A szakemberek feladata egy olyan módszer gyakorlati tesztelése volt, amivel nem csak a járvány terjedését lehet megszakítani, de proaktívan fel tudnak lépni a vírus ellen is. Egy magyar fejlesztésű mobillaborral a helyszínen három órán belül kimutatták a vírus jelenlétét, és további hat órán belül a vírus genomszekvenciáját is. A magyar kutatók munkája révén monitorozni lehet a denevérkolóniákat, és az eredmény függvényében aktív intézkedésekkel lehet megelőzni az emberek megfertőződését.

A szakemberek szerint a Nipah-vírus olyan széles körű elterjedésére nem kell számítani, mint a koronavírusnál, de komoly gócpontok alakulhatnak ki, amelyek súlyos következményekkel járhatnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top