nlc.hu
Egészség

Szexoktatás: Útmutató az élethez: így edukáld a gyerekedet

Szexoktatás: Útmutató az élethez: ez a legmenőbb szexoktatós könyv, amit láttunk valaha

Ez a könyv nemcsak a szex fizikai mechanizmusát, veszélyeit taglalja, hanem a szexualitás érzelmi részéről is beszél, ahogy arra is rámutat, hogy a pornóban látottak nem egyenlők az igazi szexszel.

Utat mutat

A hazai gyatra iskolai szexuális edukáción (tisztelet a kivételnek) már az is sokat segítene, ha a tinik körében osztogatnák a Jordan Paramor Szexoktatás: Útmutató az élethez című könyvét, ami a nagy sikerű netflixes sorozat, a Szexoktatás nyomán készült. Itthon ugyanis, ahol a kormány a transzneműektől, és úgy egyáltalán az LMBTQ- emberektől félti a gyermekeink lelki és erkölcsi egészségét, nagy szükség van az ilyen jellegű, a valósághoz közelebb álló információforrásokra.

A Szexoktatás nemcsak a tiniknek nyújthat mankót kiigazodni a kissé zavaros kamaszévek aknamezőin, hanem még az idősebb generáció számára is újat mutathat, hiszen olyan természetesen és nyíltan beszél a szexről, amely Magyarországon, ahol generációkon keresztül a poroszos neveltetés volt a fő csapásirány, igen csak meglepőnek számít.

 Nem véletlen, hogy Lux Elvira, a hazai szexuálpszichológia egyik meghatározó alakja úgy fogalmazott hosszú évekkel ezelőtt, hogy szerinte
„korunk nemi betegsége a szexuális kulturálatlanság”. Hiába telt el a kijelentése óta húsz év, a helyzet ma sem rózsás, ezt mondja egy 2016-os tanulmány is, mely szerint Magyarországon a fontossága ellenére, a szexuális nevelés a pedagógia számos más területéhez képest elhanyagolt, és bár vannak üdvözlendő kezdeményezések, a területtel foglalkozó magyar szakemberek közül sokan nem elégedettek az eddigi eredményekkel. A Hintalovon Alapítvány 2019-es kutatásának adatai is azt támasztják alá, hogy a szexuális nevelés ritka, és az itthon alkalmazott szexuális felvilágosítás nem is éri el a célját, hiszen az az iskolákban nem egy központi terv alapján, hanem ad hoc jelleggel valósulnak meg. Épp ezért érdemes beszerezni ezt a könyvet, amely a szexnek nem csak a fizikai mechanizmusát, esetleges negatív következményeit, kockázatait taglalja, hanem a szexualitás érzelmi részéről (vagyis a velejéről) is beszél, ahogy arra is rámutat, hogy a pornóban látottak nem egyenlők az igazi szexszel.

Annak, aki esetleg nem ismerné a sorozatot, egy kis pontosítás: a Szexoktatás (eredeti címén: Sex Education) főszereplője egy nagyon okos, de szorongó Otis Milburn, aki nem éppen a suli menőségei közé tartozik. Édesanyja is egy kicsit csodabogárnak számít a kisvárosban, ugyanis szexuálterapeutaként dolgozik, és otthon gátlás nélkül beszél minden olyan témáról, ami a szexszel kapcsolatos, mindemellett nagy gyakorlója is az intim tevékenységnek, igen gyakran váltogatja fiatalabb és idősebb partnereit. Érthető, ha Otisra ragad némi tudás az anyjától, már ami az elméleti részt illeti, így a suliban szép lassan ő lesz a szex-guru, akihez a kortársai fordulnak olyan  problémákkal, amelyekről nem tudnak, nem mernek másoknak, és főleg a felnőtteknek beszélni. 

szexoktatás Jordan Paramor csak az ember olvas

A könyv, színes, szagos, csak mint a sorozat

A szex vajon mi?

A sorozathoz hasonlóan a könyv is szórakoztató módon, közérthető stílusban bont ki nagyon lényeges témákat. A készítők gondoltak a  vizualitásra is, a színes oldalakon felbukkannak a filmsorozat szereplői, így az ember végképp elfelejti, hogy lényegében egy oktatókönyvet lapozgat. A szórakoztató jellege mellett hiteles is, ugyanis a fejezeteket egymástól különböző szexoktatók ellenőrizték, a témák pedig a szeméremszőrzettől a szakítással járó fájdalomig, mindent felölelnek. Kibontásra kerülnek aktuális, vagy ki nem beszélt témák, például hogy mitől jó egy barát, hogyan mondj nemet, ha valamit nem szeretnél csinálni a szexben, arra is választ kapnak a fiatal olvasók, hogy mit is jelent pontosan feministának lenni, de a tabusított témákról is a lehető legtermészetesebben beszélnek, mint a maszturbáció, a pornó, vagy hogy hogyan lehet egy lánynak örömet szerezni. A Szexoktatás tehát olyan kérdéseket vizsgál, amelyek sokunkat foglalkoztattak kamaszként – de olykor felnőttként sem kaptunk rájuk válaszokat. Biztos te is emlékszel, amikor olyanokat kérdeztél magadtól,  hogy vajon normális-e, hogy ilyen a testem, és biztos az is nagyon érdekelt, mit gondolnak rólad mások. A könyv lényegében gyakorlatias útmutató az élethez és a személyes kapcsolatokhoz, és tele van olyan átfogó, széles körű információval, amelyekből mindenkit talál valami hasznosat.

A szerző arra bátorít, hogy beszéljünk a félelmeinkről és merjünk segítséget kérni, ha azt érezzük, szükségünk van rá. Érthető, hogy  Lauric Nunn a filmsorozat készítője azt írja az előszóban, ez egy olyan könyv, amelyre sokunknak szüksége lett volna tinédzser korunkban. 

És ezzel mi is mélyen egyetértünk, hiszen mennyivel könnyebb lett volna, ha anno a szexoktatás címszó alatt nemcsak a szexuális betegségekkel és a terhességgel ijesztgettek volna minket, hanem egy biztonságos környezetet teremtve teret adnak a kérdéseinknek, dilemmáinknak, félelmeinknek.  Ez a könyv tiltás és riogatás helyett tudást próbál átadni, amelynek birtokában könnyebben lehet meghozni felelős és jó döntéseket. Így például nem csak felhívja a figyelmet a védekezés fontosságára, hanem alternatívákat is mutat rá, és nem kelt bűntudatot azzal, hogy a maszturbációt, vagy a fantáziálást bűnnek, mocskos dolognak állítja be. Ellenkezőleg, arra biztat, hogy a fiatalok merjék felfedezni magukat, hiszen csak így tudhatják meg, hogy mi az amit szex közben valóban élvezni fognak, és mi az, amire inkább nemet mondanának. „Az emberek gyakran olyan dolgokról fantáziálnak, amelyeket soha, álmukban sem tennének meg a valóságban (habár soha nem mondd, hogy soha). A beöltözéstől a szerepjátékig bármi rendben van, és ezzel nagyszerűen kiderítheted, mi az, amitől begerjedsz, és mi az, amitől nem. Úgyhogy merj nagyot álmondni! – buzdítanak a könyvben, de a szerzők a beleegyezés fontosságát is taglalják, sőt, kitérnek arra is, hogy mennyire fontos odafigyelni a másikra szex közben, és hogy a nemet mindig, minden helyzetben tiszteletbe kell tartani. És, ha már a tiszteletnél járunk, azt sem felejtik el leírni a könyvben, hogy mindenki felelős a másokkal szembeni viselkedéséért, és saját magunkon múlik, hogyan bánunk másokkal. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top