nlc.hu
Egészség

Daganatos betegek lelki segítése

5+1 dolog, amit egy daganatos beteg soha nem akar hallani tőled – így NE segíts!

Vannak olyan mondatok, amikről nem is gondolnád, de nem csak, hogy nem segítesz, inkább ártasz a daganatos szerettednek.

Egy daganatos betegség mindig, minden esetben megviseli azt, akivel közlik a diagnózist. Rengeteg érzéssel, új élethelyzettel kell megbirkóznia, és a felszínes, sallangos mondatok, valamint az átgondolatlan megnyilvánulások nem segítenek a helyzet kezelésében. Elmondjuk, mire figyelj, mi az, amit inkább kerülj egy rákos beteggel való kommunikáció során.

Szomorú nő és férfi

Gondold át, mit mondasz!
(Fotó: Getty Images)

Egy hős vagy!

Ezzel a mondattal egészen biztosan sokan lelket szeretnének önteni a betegbe, de ez rendszerint nem ér célt. A rákkal küzdő emberek nagy része nem érzi magát hősnek, hiszen sokszor „csak” arra koncentrálnak, hogy túléljék a mindennapokat – lelkileg és testileg is.

A hősiesség éppen ezért egy üres, felszínes klisének hathat, így segíteni sem segít. Persze, ettől függetlenül te láthatod az ismerősödet, szerettedet egy olyan embernek, akik erős, de ne akard ráerőltetni a hős szerepét, mert nyomasztó lehet.

Én ezt nem tudnám csinálni!

Ne tégy elhamarkodott kijelentéseket! Az emberi agy és a szervezetünk is olyan, hogy mindenig, minden esetben a túlélési ösztön kapcsol be. Így az, hogy kívülállóként azt mondod egy daganatos betegnek, hogy te ezt nem tudnád csinálni, egyszerűen nem igaz.

Az első reakciója rendszerint mindenkinek a túlélő üzemmód. Amikor pedig már zajlanak a kezelések, akkor pedig egyik napról a másikra élünk, viselve a sugárkezelés, ha szükséges a kemoterápia és a daganat okozta tüneteket.

Légy pozitív!

Ez látszólag egy ártatlan mondat, pedig tudnod kell, hogy sebezhet is. Egy rákos betegség óriási megrázkódtatás, aminek során a tünetektől erősen függhet a beteg lelkiállapota, azok szerint változhat a hangulata, és a jövőlátása is. Ilyenkor a depressziónak is nagy az esélye, így, a „légy pozitív” és a „minden agyban dől el” mondatokkal frusztrálhatod, mert mindez csak a felszín. 

Sok-sok félelem, keserűség és düh munkál ilyenkor a betegben. Ezek a mondatok a számára sokszor annyit jelentenek csak, hogy a másik elutasítja a valóságot, és nem érti meg őt.

Nekem is volt rákos rokonom, aki meghalt

Habár elsőre talán nem is gondolod át, egyszerűen csak kutakodsz az agyadban hasonló emlékek után, amikor megtudod valakiről, hogy daganatos beteg, de így előfordulhat, hogy a saját emlékeidről kezdesz el sztorizni. Akkor is, ha az ismerősöd, szeretted, akiről a történeted szól, már nem él.

Gondolj bele, milyen lenne, ha te lennél beteg, és neked mesélné valaki, hogy volt a környezetében olyan rákos beteg, aki azóta már nincs az élők sorában. De az sem jobb, amikor olyat mesélsz el, hogy hallottál olyanról, akit csak félrediagnosztizáltak valakit – hidd el, amikor valaki kezében ott a rák diagnózisa, nem akarja hallgatni sem a halállal, sem az ilyesfajta happy enddel végződő történeteket.

Kemoterápiás kezelést kapó nő

A túlzásba vitt pozitivitás sok is lehet
(Fotó: Getty Images)

Alternatív gyógymódokat próbáltál már?

A rák az esetek nagy részében egy halálos betegség, ezért tudatosítsd ezt magadban, mielőtt bármilyen alternatív gyógymódot ajánlanál a beteg ismerősödnek, szerettednek. Nem azt mondjuk, hogy a különböző gyógynövények, kivonatok teljesen feleslegesek, csupán azt, hogy amikor valaki a rákkal küzd, nagyon tapintatlan és komolytalan is, ha azzal traktálod, hogyan menthetné meg az életét a kurkuma, a CBD vagy éppen a sárgabarackmag-kivonat.

Fontos, hogy a beteg a kezelést olyan orvossal vigye végig, akiben megbízik, és kövesse az ő tanácsait, hiszen azt már kutatások is alátámasztották, hogy azok a betegek, akik az orvosukkal jó kapcsolatot ápolnak egy daganatos betegség során, eredményesebben gyógyulhatnak, mint azok, akik magukra hagyatva érzik magukat.

Nem hullik a hajad?

Fontos tudnod, hogy nem mindig, minden esetben kapnak kemoterápiás kezelést a daganatos betegek – ha már előrehaladott stádiumban van a betegség, ha nagy a tumor, de még műthető, akkor viszont tény, hogy szükség van rá. Van, amikor csepegtetve adják, van, hogy tabletta formájában, és változó, hogy kinek, hogyan reagál rá a teste.

Nem mindegy, hogy ki, milyen egészségi állapotban van, mennyi kezelést kap, és a lelki tényezők is számítanak. Nem feltétlen azt kell elképzelned, amit a filmeken látsz – hányinger, a bőr elszürkülése, hajhullás –, hiszen van, aki jobban viseli a kezeléseket, és a haja sem hullik látványosan, enyhébbek a tünetei.

A fenti mondatok helyett nincsenek jól bevált mondatok, de Jolly Joker hozzáállás van. Ez pedig az empátia, a megengedés, a tapintatosság és a figyelem. Először is kérdezd meg a beteget, hogy szeretne-e róla beszélni, és ne támadd le a kérdéseiddel! Aztán, ha beszélgettek, akkor sokszor egyszerűen azzal tehetsz a legtöbbet, ha értő figyelemmel hallgatod. Elmondhatod neki, hogy sajnálod azt, ami vele történik, és biztosítód arról – ha valóban így van –, hogy számíthat rád, ha segítségre van szüksége.

Tudj meg még többet az egészségedről!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top