nlc.hu
Egészség

A fogamzásgátlás veszélyei

Több éve ugyanazt a fogamzásgátlót használom. Lehet belőle bajom?

Hatékony fogamzásgátlás vagy kisebb trombózisveszély? Ha lehet, akkor mindkettő: hatékonyság és biztonság együtt.

A hormonális fogamzásgátlók a megjelenésükkor úttörőnek számítottak – és a mai napig nincs olyan reverzibilis (hatását tekintve visszafordítható) módszer, ami felülmúlná a hatékonyságukat. Ugyanakkor van egy kihívás, amivel még nem mind tudott teljesen megbirkózni, ez pedig a trombózisveszély.

De miről is van szó pontosan?

A trombózis azt jelenti, hogy vérrög alakul ki az erekben, ami gátolja a vér szabad keringését. Nagy baj akkor van, ha ez a vérrög akkora, hogy szinte vagy akár teljesen elzárja a vér útját, így az a szerv, amit az az bizonyos ér ellátna, elkezd pusztulni. Ez a jelenség borzasztóan veszélyes, hiszen szívinfarktust vagy agyi infarktust, sztrókot okozhat. De az is komoly dolog, ha a lábban vagy a tüdőben alakul ki ilyesmi, ami a leggyakoribb eset, ha fiatal vagy középkorú nőkről beszélünk.

trombózis

Fotó: Getty

Ha egy egyéves időszakot vizsgálunk, akkor hormonális fogamzásgátlót nem alkalmazó és nem terhes tízezer nő közül kettőnél fog vénás tromboembólia kialakulni, ami nem hangzik soknak. Ám ha valaki esetében vénás tromboembóliára hajlamosító tényezők is fennállnak, akkor a kockázat nála sokkal-sokkal magasabbá válhat.

Ilyen kockázati tényező bizonyos genetikai eltérések mellett például az elhízás, a daganatos betegségek, krónikus gyulladásos bélbetegség, hosszabb ideig tartó fekvés egy nagyobb műtét után, de akár a hosszabb (négy óránál tovább tartó) repülőút, a harmincöt év feletti kor.

Az artériás trombózis esélyét növelő kockázati tényezők között szintén ott van a magasabb életkor, az elhízás, a dohányzás, az aurával járó migrén és minden olyan betegség, ami károsíthatja az érrendszert (például cukorbetegség, szívbillentyű-betegség vagy vérzsíranyagcsere-zavar).

A várandósság is növeli a vénás tromboembólia előfordulását, és ez a szülés után is fennáll egy ideig.

Sokan hallottak már arról, hogy az úgynevezett kombinált fogamzásgátlók szedésénél is mellékhatásként szerepel a fokozott trombózisrizikó, amiért az ösztrogén komponensek a felelősek. Ezt nem úgy kell érteni, hogy maga a készítmény okoz trombózist. Inkább fokozhatja a kialakulás valószínűségét, felerősíti más kockázati tényezők hatását.

Az ösztrogénmentes, csak progeszteront tartalmazó tabletták, az úgynevezett minitabletták (POP-ok)azonban biztonsággal alkalmazhatók mind az artériás, mind a vénás tromboembólia szempontjából. Ez azt jelenti, hogy ugyanolyan minimális kockázattal kell csak számoljunk, mintha nem szednénk semmit, vagy mintha nem hormonális módszerrel védekeznénk, ugyanakkor a hormonális fogamzásgátlók által biztosított magas szintű védelmet élvezhetjük a nem kívánt terhességgel szemben.

Mivel a trombóziskockázat az életkorral együtt nő, érdemes elgondolkodnunk rajta, hogy vajon az a fogamzásgátló szer, amit akár öt-tíz éve használunk, még mindig megfelelő-e számunkra vagy esetleg érdemes váltani egy ösztrogénmentes, csak progeszteront tartalmazó készítményre.

Az Egészségügyi Világszervezet és az USA-beli CDC hivatala is kritériumrendszert dolgoztak ki arra vonatkozólag, hogy pontosan megmondják, hogy milyen kísérőbetegségek, állapotok esetén milyen fogamzásgátló módszer a legmegfelelőbb.

Biztonságosságukat ebből a szempontból 1-4-ig terjedő skálán osztályozzák. Az 1-es azt jelenti, hogy biztonsággal alkalmazható, a 2-es osztály esetén az előnyök felülmúlják a kockázatokat, viszont már a 3-as esetén csak akkor választható az adott módszer, ha nem elérhető nála biztonságosabb, míg a 4-es osztály esetén elfogadhatatlan egészségügyi kockázatot jelent az adott fogamzásgátlási módszer használata.

Íme, néhány példa az eredményekből:

  • Ha valakinek mélyvénás trombózisa vagy tüdőembóliája volt, akkor ő nem kaphat kombinált fogamzásgátlót, csak ösztrogénmentes POP-t (más néven mini tablettát).
  • Az a cukorbeteg, akinek bevált a kombinált fogamzásgátló használata ugyan, de időközben bármilyen szövődménye alakult ki, az használhat ösztrogénmentes mini tablettát, de már nem használhat kombináltat.
  • Ha már szed valaki magas vérnyomásra gyógyszert, az ösztrogénmentes tablettát szedheti, de a kombinált készítmény nála már 3-as kategóriába esik. Ugyanez érvényes akkor is, ha valakinek enyhe magas vérnyomása van. Sőt, akkor is, ha valakinek jól van beállítva ugyan a vérnyomása, de van olyan szövődménye, ami az ereket érinti.
  • Ne feledjük, a harmincöt év feletti életkor és napi tizenöt szál cigaretta elszívása már ugrás a kombinált fogamzásgátlás ellenjavallatába: 3-ra (vagyis nem előnyös). Az ösztrogénmentes minitabletta esetén maradunk ekkor is az 1-es osztályban.
  • Mindezeken túl az Amerikai Szülészeti és Nőgyógyászati Társaság elhízás esetén eleve nem javasol ösztrogéntartalmú kombinált fogamzásgátló kezelést, különösen harmincöt éves kor felett nem.   

Ennyi tiltás láttán már megéri elgondolkodni, és a legbiztonságosabb módszert kiválasztani. Nemcsak a nem kívánt terhesség, de az egészségünk szempontjából is.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top