Egészség

Fontold meg! Fogamzásgátlás ösztrogénmentesen (x)

Súlyproblémával küzdesz? Elmúltál 35 éves, esetleg dohányzol? Olyan fogamzásgátló tablettát keresel, ami biztonságos és hatékonyan véd a terhességtől? Akkor jó megoldás lehet számodra az ösztrogénmentes mini tabletta. Dr. Lampé Rudolf szülész-nőgyógyásszal beszélgettünk az új generációs fogamzásgátló tablettákról. Egyeztess te is nőgyógyászoddal, és találjátok meg a számodra ideális megoldást!

Fontold meg! Fogamzásgátlás ösztrogén mentesen
Napjainkban két típusú fogamzásgátló tabletta közül választhatunk. Van az úgynevezett kombinált tabletta, ami ösztrogént és progeszteront tartalmaz, és létezik az ösztrogénmentes vagy csak progeszteront tartalmazó minitabletta – mindkettő nagyon hatékony, ha szeretnénk elkerülni a terhességet – tudtuk meg a szakembertől.

„Míg a kombinált tabletta alapvetően a peteérést akadályozza meg, addig a csak progeszteront tartalmazó tabletta a méh nyálkahártyájának elvékonyításában, illetve a méhnyakban lévő nyák sűrűvé tételében segít, amin így nem tudnak a spermiumok áthatolni. Mindkét típusú fogamzásgátló tabletta megbízható, rendszeres szedésükkel elkerülhető a terhesség.”

Fontold meg! Fogamzásgátlás ösztrogén mentesenDe melyiket válaszd? Az életkor előrehaladtával, illetve egyes betegségek megjelenésével időről-időre érdemes átgondolni, hogy milyen fogamzásgátló megfelelő a számodra. „A kombinált tabletta hatékony és használatakor szabályos menstruációs ciklus alakítható ki, de vannak olyan egészségügyi kockázatok, pl. migrénes fejfájás, magasvérnyomás, elhízás, cukorbetegség, amikor az ösztrogéntartalmú kombinált tabletta ronthatja a már fennálló betegséget, állapotot, s ezért nem ajánljuk. Fontos, hogy szoptatás idején sem javasolt használni, mert az ösztrogén átjut az anyatejen” – fogalmaz Dr. Lampé Rudolf.

Dr. Lampé Rudolf szülész-nőgyógyász

Dr. Lampé Rudolf szülész-nőgyógyász

Ilyenkor is jó választás lehet az ösztrogénmentes mini tabletta, ami a szervezet számára kisebb hormonterhelést jelent, szedésekor nincsenek az ösztrogénhez kötődő kellemetlen tünetek, nem növeli a trombózis kockázatát és szoptatás alatt is használható, mert nem befolyásolja az anyatej termelődését. „Továbbá 35 év felett, elhízás, dohányzás esetén is biztonságosan szedhető, és akkor is alkalmazható, ha fennáll trombózis kockázatát fokozó génmutáció, pl. Leiden-mutáció. COVID-19 vagy a post-COVID betegség esetén is szedhető, amikor a fertőzés önmagában növeli a vénás trombózis kialakulásának esélyét. Emellett minden olyan esetben javasoljuk, amikor a hormontartalmú fogamzásgátló alkalmazásának nincs ellenjavallata.”

Az ösztrogénmentes minitabletta szedésekor előfordulhat átmeneti, rendszertelen, pecsételő vérzés, de ez általában 4-5 hónap után jelentősen csökken.

Fontold meg! Fogamzásgátlás ösztrogén mentesen
Tanácsos-e éveken keresztül fogamzásgátlót használni?

„Az új generációs készítményekben minimális a hormonmennyiség, biztonságosan szedhetők, sőt, egyes kutatások szerint egészségvédő hatásuk is lehet, mert ha valaki 5 évnél tovább szedi őket, akkor csökkenhet a petefészek- és méhtestrák rizikója. Ugyanakkor azt is fontos tudni, hogy az életkor előrehaladtával, amikor megjelenhetnek különböző betegségek, egyre nő a trombózis előfordulásának valószínűsége. Így a fiatal felnőttként alkalmazott fogamzásgátlási módszer évek múltán már lehet, hogy nem biztonságos.”

A szakember szerint érdemes időről-időre újra átgondolni, nőgyógyásszal átbeszélni az életkornak, élethelyzetnek leginkább megfelelő hatékony és biztonságos fogamzásgátlási lehetőségeket.

Érdeklődj nőgyógyászodnál, hogy számodra melyik lehet a megfelelő választás!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top