nlc.hu
Egészség

A szoptatás nem fogamzásgátlás

Szoptatás mellett esett teherbe – mit értett félre?

Sokáig tartotta magát az a tévhit, hogy szoptatás közben nem lehet teherbe esni. Stephanie Hansen ikrei – ha felnőnek – nyilván másként gondolják majd.

Stephanie Hansen nem hitt a szemének, amikor két csík jelent meg a terhességi teszten, hiszen csak három hónappal azelőtt szülte meg kislányát. Ám a teszt igazat mondott: az édesanya ismét várandós volt – ezúttal ráadásul ikrekkel. Így az a furcsa helyzet állt elő, hogy egy év alatt három lánya is világra jött (Daphne, Rubie és Penelope), sosem gondolta volna, hogy ilyen hamar nagycsaládos lesz.

Sok nő, amikor elolvassa ezt a hírt (mondjuk épp szoptatás közben), kétségbe esik, és azonnal kutatni kezd egy megfelelő fogamzásgátlási módszer után. Stephanie-val is az történt ugyanis, mint nem egy nővel, aki azt hitte, amíg szoptat, addig nem eshet teherbe. Ő a példa arra, hogy – bár a fenti állítás nagy általánosságban valóban igaz – vannak kivételek.

A természet csodája (és szabálytalansága)

De mi a magyarázat a jelenségre? Ezúttal is az, hogy a biológia, a természet, vagy mondjuk azt: az emberi szervezet bizony nagyon „okos”.

Amikor egy anya világra hozza a gyermekét, testéből távozik a méhlepény is, és vele az a hormon, ami a terhességet segített fenntartani. Ennek hatására ellentétes hormonreakció érkezik, és a prolaktinnak köszönhetően megindul a tejtermelődés. Amikor az édesanya elkezdi szoptatni a gyermekét, a prolaktin szintje még tovább emelkedik.

szoptatás

Fotó: Getty

Ez eddig is csodálni valóan finom szabályozás, ám a legérdekesebb az, hogy ez a bizonyos anyag egyben fogamzásgátlóként viselkedik. Nem engedi a tüszőérést, így nem szabadul ki petesejt vélhetően azért, hogy az anya ez idő alatt kizárólagosan a megszületett babára és annak táplálására koncentrálhasson mentálisan és fizikailag is. A jelenséget laktációs amenorrheának hívják, ezt eredményezi az, hogy a prolaktin gátolja mind a tűszőérés-serkentő hormon (FSH), mind a sárgatest-serkentő hormon (LH) termelődését.

Igen ám, csakhogy minden természetes folyamat működésébe csúszhat hiba. Ezért nagyot téved, aki biztosra veszi, hogy szoptatás közben nem lehetséges teherbe esni. Hogy ez mennyire nincs így, azt épp Stephanie, és a hozzá hasonló nők esete mutatja. Egy felmérésből kiderül, hogy a nem tervezett terhességek nagy arányában a nő a fogantatáskor még szoptatott, és 61,2%-uk a szoptatás alatt semmilyen fogamzásgátlást nem használt.

Egyébként, ha minden rendben zajlik, a védő hatás akkor is csak abban az esetben érvényesül, ha az anya gyakran szoptat. Vagyis, ha csak kis kihagyás, csökkenés is előfordul, már nem bízhatunk teljesen e természetes fogamzásgátlásban. Ha pedig szép lassan a baba egyre kevesebbet eszik, akkor biztosan számíthatunk rá, hogy a normál ciklusunk elkezd helyreállni. Ráadásul nem lesz egy egyértelmű jelzésünk időben, hiszen először az első peteérés történik meg, menstruációs jeleket csak rá két hétre érzékelünk.

Ha másért nem, emiatt ne legyünk olyan könnyelműek, hogy nem védekezünk (már persze ha nem szeretnénk mielőbb újra várandósak lenni)! Hatékony fogamzásgátlásra lesz szükség, és e téren a hormontartalmú készítmények vitathatatlanul a legjobbak közé tartoznak. Választhatunk más módszert is, de ha emellett döntünk, még mindig kérdés marad, hogy milyen fajta legyen az a bizonyos tabletta.

Egy speciális időszak

Szoptatás időszakában különösen meg kell gondolni a dolgot, hiszen ilyen helyzetben a kombinált hormonális fogamzásgátlók nem jöhetnek szóba, csak azok, amelyek csupán egyféle hormont (progeszteront) tartalmaznak. Erre az a magyarázat, hogy a kombinált fogamzásgátlókban lévő ösztrogén hátrányosan befolyásolhatja az anyatej termelődését: mind a mennyisége, mind a minősége csökkenhet, míg az egykomponensű tablettának (úgynevezett minipill vagy POP) nincs ilyen hatása.

Ha a kicsi már nem szopik, át lehet térni kombinált hormonális fogamzásgátló használatára, de nem feltétlen szükséges. Akkor érdemes, ha valakinek fontos, hogy menstruációja tűpontosan, kiszámíthatóan érkezzen. Ha ezt a faktort nem nézzük, akkor azt mondhatjuk, hogy az ösztrogénmentes mini tabletták megbízhatóan használhatók szoptatás után is.

Ez ideális választás lehet azok számára is, akiknek valamiért nem javasoltak az ösztrogén-tartalmú szerek, például mert magasabb a koruk, a testsúlyuk, dohányoznak vagy hajlamosak a migrénre. Nem utolsó sorban pedig azoknak ajánlható, akiknek a biztonság a legfontosabb.

 

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top