nlc.hu
Egészség

Így működik az ösztrogénmentes fogamzásgátlás

Fogamzásgátlás ösztrogénmentesen – kinek lehet megfelelő megoldás?

Biztonságos és hatásos: ilyen egy igazán jó fogamzásgátló módszer. Ha pedig nem tartalmaz ösztrogént, az sokaknál pluszpontot jelent. Kinek érdemes az ösztrogénmentes, úgynevezett mini tablettákban gondolkodni?

Már jó ideje számos fogamzásgátló módszer közül válogathatunk, ám talán épp ez jelenti a nehézséget: mindnek van előnye, de hátránya is. Többek között rendelkezésünkre állnak hormontartalmú készítmények. Ezekkel leggyakrabban fogamzásgátló tabletta formájában találkozunk, de ide tartoznak a valamilyen eszközre felvitt hormontartalmú, úgynevezett hormonleadó rendszerek is, úgy mint a hüvelygyűrű, a tapasz, a bőr alá helyezhető implantátumok vagy bizonyos hormontartalmú méhen belüli eszközök. Használhatunk hormonmentes, úgynevezett barrier módszereket is, melyek valamilyen fizikai vagy kémiai akadályt állítanak a petesejt megtermékenyülésének, beágyazódásának útjába. Ilyen például az óvszer, a pesszárium, a spirál. Emellett ismerjük a természetes megoldásokat is, amelyek általában a cikluskövetés módszerére, a „naptármódszerre” építve az ébredési hőmérséklet és a méhnyaknyák analízisén alapulnak. Megfelelő testtudatosságot, nagy koncentrációt igényelnek. Igaz, a gyógyszerszedés is odafigyelést kíván, hiszen egy napot sem szabad kihagyni, ám ennek hatékonysága jelentősen felülmúlja mind a természetes, mind a hormonmentes megoldásokét.

Lehet egy hormonnal kevesebb?

Hormonális fogamzásgátlás kapcsán leginkább a kombinált fogamzásgátló tablettákra gondolunk. Ezek azok a tabletták, amelyek kétféle hormon, az ösztrogén és a progeszteron együttes hatásával védenek a nem kívánt terhesség ellen. A hormonális fogamzásgátló tablettákon belül létezik egy másik csoport is, amely széles körben, nagy biztonsággal és kevesebb mellékhatással alkalmazható. A szoptató anyák körében már jól ismert, mivel náluk más típusú szer nem is alkalmazható. Használata kisebb hormonterheléssel jár, ugyanakkor van olyan hatékony, mint a kombinált verziók.

fogamzásgátlás

Fotó: Getty

Ezek az úgynevezett mini tabletták vagy POP-ok (progestogen only pill). A lényegük, hogy nem tartalmaznak ösztrogént (mint a kombináltak), hanem csupán progeszteront. De mit is csinál az ösztrogén és a progeszteron? Ez a két hormon képes arra, hogy megakadályozza a teherbeesést azáltal, hogy szabályozza a peteérést, a tüszőrepedést, és „barátságtalan környezetet” teremt a hímivarsejtek számára. Attól függően, hogy melyikből mikor és mennyit adagolunk, lesz fogékony vagy sem a női szervezet egy esetleges terhességre. Vagyis elősegíteni, és akadályozni is lehet a várandósságot egy megfelelő hormonadagolással.

Ha mind a kétféle hormont alkalmazzuk, attól a tablettánk nem lesz hatékonyabb, csak a menstruációnk (vagyis a tabletta mellett jelentkező megvonásos vérzés) lesz kiszámíthatóbb. A nem kívánt terhesség megakadályozásához azonban az egyik hormon, a progeszteron alkalmazása is elegendő. Ilyenkor megvan az az előny, hogy semmi olyan mellékhatás nem jelentkezhet, ami az ösztrogénhez kötődik. Így nem kell tartani az ösztrogén okozta folyadékvisszatartás kellemetlen tüneteitől, például a mellfeszüléstől, haspuffadástól, végtagduzzadástól, testsúlynövekedéstől.

Az ösztrogénhez kötődő mellékhatás a trombózis (vagyis vérrögképződés) kockázatának fokozódása is. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint az ösztrogénmentes mini tabletták szedése mellett nem, vagy csak ugyanolyan minimális mértékben fordul elő szívinfarktus, sztrók és vénás tromboembólia, mintha nem szednénk semmilyen hormontartalmú készítményt.

Van választási lehetőségünk

– Összességében elmondható, hogy az ösztrogénmentes mini tabletták nemcsak a szoptató nőknek ajánlhatók, hanem mindenkinek, akiknél a hormontartalmú készítmények alkalmazása nem ellenjavallt. Ajánlhatók azoknak, akiknek fontos, hogy hatékony fogamzásgátló hatás mellett minél kisebb hormonterhelés érje a szervezetüket, és fogamzásgátlójuk ne fokozza az esetlegesen meglévő trombózisrizikót – mondja Dr. Pethő Boglárka szülész-nőgyógyász. – Akinél van családi trombózishalmozódás, annak feltétlenül ajánlott elvégeztetnie egy ezt felderítő vizsgálatot is. Különösen fontos ez azoknál, akik harmincöt évnél idősebbek, túlsúlyosak vagy dohányoznak, mert náluk fokozottabb lehet a trombózisrizikó. Bizonyos alapbetegségek megléténél, vagy ha több olyan állapot/betegség is egyidejűleg fennáll, amely a kockázatot növeli, előfordulhat, hogy semmilyen plusz hormonbevitelt nem javaslunk, de ezek ritka állapotok. Migrén esetén is ügyelni kell a megfelelő fogamzásgátló megválasztására. Az aurával járó migrén esetén egyértelműen kerülni kell az ösztrogén tartalmú (kombinált) fogamzásgátló alkalmazását. Ebben az esetben az ösztrogénmentes, csak progeszterontartalmú tabletta megfelelő választás. Ha pedig az aurával nem járó migrén esetén a kombinált fogamzásgátló használata mellett gyakoribbá válnak a rohamok, a mini tabletta alkalmazása szintén megfelelő alternatíva.

Abban az esetben, ha valakinél nincsenek jelen a fenti rizikófaktorok, akkor is fontos, hogy tudatában legyen annak, milyen előnyökkel jár, ha nincs külsőleg bevitt ösztrogén. Fontos azonban azt is tudni, hogy a kombinált készítmények fő pozitívuma a csak progeszterontartalmúakkal szemben a pontosabb cikluskontroll, vagyis a kiszámítható időben jelentkező menstruáció (megvonásos vérzés). A fogamzásgátló tabletták (mind az ösztrogénmentes mini tabletta, mind a kombinált) alkalmazása szupportív, vagyis támogató szerepet is betölthet számos olyan esetben, amikor a menstruáció kifejezetten erős görcsökkel, bő vérzéssel jár.

Pethő Boglárka úgy fogalmaz, hogy az ösztrogént is tartalmazó kombinált és az ösztrogénmentes mini tabletták egyaránt nagyon korszerűek, hatékonyak, biztonságosak. Az ideális fogamzásgátló megválasztása az egészségi állapot, személyes preferencia ismeretében történhet a kezelőorvossal való részletes egyeztetést követően.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top