nlc.hu
Egészség

Egy idegentől tudta meg, mi lehet a baja

Egy idegen fejtette meg a Facebookon, miért pokol a fiatal nő számára minden étkezés

Annie Marshallra azután írt rá az amerikai asszony, hogy a fiatal kétségbeesésében egy zárt csoportban osztotta meg a történetét.

Egy éven keresztül nem tudták kideríteni a szakemberek, milyen betegség gyötör egy fiatal lányt, de a Facebookon egy idegen sikerrel diagnosztizálta – számolt be a furcsa esetről a LADBible.

hasi fájdalmat kifejező kép, melyen egy nő látható, akinek a hasán átmegy egy szögesdrót

(Fotó: Pixabay)

A 20 éves essexi Annie Marshall először 2020 márciusában érezte, hogy valami baj van. Ételmérgezést szenvedett, és onnantól kezdve nagy fájdalmai voltak, akárhányszor evett. Az orvosok gasztroparézist állapítottak meg nála, mely a gyomor ürülésének egyfajta zavara, a felírt kezelések közül azonban semelyik sem hozott enyhülést a fiatal nő számára.

Annie egyik nap úgy döntött, beszámol a történetéről egy olyan online csoportban, amelyet hasonló betegséggel diagnosztizált embereknek hoztak létre. Mint kiderült, nagyon jól tette, ugyanis a sorai nyomán ráírt egy amerikai nő. Azt állította, 20 éven keresztül volt nővér, és a tünetei alapján azt javasolta Annie-nek, vizsgáltassa ki, hogy nem szenved-e hasüregi artéria kompressziós szindrómában (MALS).

A fiatal nő megfogadta a tanácsot, csináltatott egy londoni klinikán egy ultrahangot, és kisvártatva kiderült, valóban ez a betegség okozza a szenvedéseit. Annie azóta elkerült egy specialistához Connecticutban, és most arra vár, hogy megműtsék.   

A MALS egy nagyon ritka betegség, leegyszerűsítve azzal jár, hogy a – gyomorba, májba és más szervekbe vért juttató – hasüregi artériát és a környék idegeit valami nyomja. A tünetei közt szerepel a gyomorfájdalom, puffadás, hányás, hosszú távon pedig befolyásolhatja a beteg evéshez való viszonyát, mivel a táplálkozás összekapcsolódik a fájdalom élményével.

Időről időre hallani hasonló történetekről, amikor egy szerencsés véletlen folytán egy idegen hívja fel a figyelmet valamilyen betegségre. A floridai tévécsatorna, a WFLA-TV műsorvezetőjénél, Victoria Price-nál például 2020-ban egy néző szúrt ki egy ritka típusú rákra utaló tünetet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top