Egészség

Terhességi gyorstesztek az ókortól napjainkig (x)

Egykoron a levizelt gabonák növekedéséből következtettek arra, vajon állapotos-e egy nő, ma már a fogantatás után alig egy héttel nagy biztonsággal kimutatható a terhesség.

Terhességi gyorstesztek az ókortól napjainkig (x)
Már az ókori egyiptomiak is

Már az ókori Egyiptomban is fontosnak tartották, hogy jó előre tudják, vajon állapotos-e egy nő. Tapasztalatokon alapuló tudományuk szerint, ha a hölgyek gabonaszemekre vizeltek, akkor a vizelettől azok csírázásnak indultak. Ennek a modern korban igazolták is a valóságalapját, mert bebizonyosodott, hogy a megnövekedett ösztrogénszint és a nemi hormon megjelenése a vizeletben valóban képes lehet előidézni a magvak kicsírázását. Ugyan az egyiptomiak úgy vélték, hogy ha a leendő anya vizeletének hatására a búza indul növekedésnek, akkor lány fog születni, míg, ha az árpaszem, akkor kisfiú, ennek azonban nincs valóságalapja.

Jöttek a békatesztek

A húszas évek végén két német kutató (Selmar Aschheim és Bernhard Zondek) női vizeletet fecskendezett egerekbe, majd felboncolásukat követően petefészkük nagyságát vizsgálva próbáltak következtetni a vizeletet adó nő terhességére – több-kevesebb eredménnyel. Később a Friedman-teszt során nyulakat használtak egér helyett, ekkor viszont a nyulakat kellett elpusztítani azért, hogy kiderítsék, képződött-e sárgatest a női vizelet hatására. Arra mindenesetre rájöttek, hogy hormonok okozzák a változásokat és ezeknek köze lehet a terhességhez és annak kimutatásához. A harmincas években egy brit biológus (Lancelot Hogben) jött rá arra, hogy a dél-afrikai karmosbékák érzékenyen reagálnak a hormonokra. Egy állatgenetikus társával később azt is kikísérletezték, miként lehet a békákat terhességi teszthez enélkül felhasználni, hogy meg kellene ölni őket: kitapasztalták, hogy ha egy állapotos nő vizeletét egy nőstény béka hátába injekciózzák, akkor az egy napon belül petét rak. A módszer bevált, kiváló eredményeket hozott, és egészen a hatvanas évekig használták.

De aztán megjelentek az első otthoni terhességi tesztek. Az első Margaret M. Crane nevéhez fűződik, még 1967-ből, aki szabadalmaztatta is eljárását. Igaz, akkoriban még két órát kellett várni az eredményre. A gyorstesztek bevezetésére és elterjedésére pedig, a nagy ellenállás miatt, még legalább egy évtizedet.

Terhességi gyorstesztek az ókortól napjainkig (x)
Fontos döntések hírhozója

Az elmúlt évtizedekben világszerte, így Magyarországon is megjelentek és népszerűvé vált ez a teszttípus, mely segítségével negyedórán belül, otthoni környezetben szinte teljes bizonyossággal kimutatható, hogy egy nő várandós-e vagy sem. Nagy előnye, hogy már a terhesség kezdeti tüneteinek jelentkezése előtt képes bizonyítani a terhesség tényét. A használat egyszerű, hiszen a vizeletsugárból vagy összegyűjtött vizeletmintából is el lehet készíteni a tesztet, méghozzá igen nagy pontossággal. Nincs szükség semmiféle laborvizsgálatra, otthonunkban meg lehet tudni az eredményt.

Egy ilyen teszt valójában fontos döntések hírhozója, bármilyen eredménnyel is járjon. Egyaránt jelenthet örömöt és bánatot a két csíkkal járó pozitív, vagy az egy csíkkal járó negatív eredmény. Nagy segítséget jelenthet családtervezéskor, de nem tervezett terhesség esetén is időben ad jelzést, hogy a pozitív tesztet követő napokban, hetekben felelősen lehessen határozni a jövő teendőiről, vállalásairól.

Érzékenyek, megbízhatók

A terhességi gyorstesztek alapja annak a HCG-hormon kimutatása, amelyet a kutatók már csaknem egy évszázada joggal hoztak összefüggésbe a termékenységgel.

A megtermékenyített petesejt néhány napos vándorlás után a petevezetékből a méhbe jut el, itt ágyazódik be a méh nyálkahártyájába. Ez a hormon a petesejt beágyazódásának időpontjától kezd el termelődni a női szervezetben, a kialakuló szövettani struktúrák sejtjeiben, később pedig a méhlepényben. A beágyazódás általában az ovulációt követő 6–10. napon történik meg. A HCG hormonszintje a megtermékenyülés után 10–12 hétig folyamatosan és erőteljesen növekszik, így a terhesség megállapítására ennek kimutatása teszt segítségével egyszerű, és megbízható módszer.

Minél érzékenyebb egy teszt, annál hamarabb mutatja ki a bekövetkezett terhességet. Korábban az első kimaradó menstruáció utáni időszakra, majd a várható menses idejére javasolták az első tesztek elvégzését, a tesztek minőségének javulásával pedig már a menstruáció előtti napokra.

A korábbi 50 NE/l kimutatási határ az évek múlásával a 10–25 NE/l szintre csökkent. A tesztek többsége manapság is ebben a sávban képes jelezni a HCG-hormont. 2022-ben azonban már megjelent az osztrák gyártmányú, prémium minőségű viola® Extra Korai Terhességi teszt, amely már 5 NE/l értéktől is megbízható eredményt ad.

Terhességi gyorstesztek az ókortól napjainkig (x)
Már a legkisebb hormonszint-emelkedést is jelzi

„Egészséges, nem várandós nők szervezetében 3 NE/l alatti a HCG-hormon szintje. A viola® Extra Korai Terhességi Tesztje tehát már igen kis hormonszint emelkedés esetén kimutatja a terhességet, mielőtt még a petesejt beágyazódott volna – mondja Rubin Szilvia, az orvostechnikai eszközök, gyorstesztek egyik vezető hazai forgalmazója, az A-Lab Pharma operációs vezetője. – Ezzel pedig már a fogantatás nyolcadik(!) napjától is nagy biztonsággal képes a terhességet kimutatni!”

Mondani sem kell, hogy a kiemelkedő érzékenységű teszt, és a terhesség minél korábbi felismerése a nőknek és családtagjainak roppant fontos lehet. Mivel idejekorán tudomásra jut az örömhír, ezáltal több idő jut a kismama egészségének megóvására, megváltozó életmódjának kialakítására. Egy veszélyes munkahelyen dolgozó nő számára különösen fontos, hogy terhességéről minél hamarabb tudomást szerezzen. Így megóvhatja magzatát abban a korai időszakban, amikor a legnagyobb veszélyeknek lehet kitéve. A baba fogadásának gondos előkészületeire is több idő marad. Ha pedig nem kívánt a terhesség, szintén kellő idő jut a további lehetőségekről elgondolkodni.

Tesztekkel a tudatos családtervezésért

A gyártó a nagy tapasztalattal rendelkező osztrák CARE Diagnostica GmbH, mely négy évtizede foglalkozik professzionális és otthoni használatra szánt diagnosztikai gyorstesztek kutatásával, fejlesztésével, készítésével. Nevéhez fűződnek a hölgyek számára készített hasznos tesztek (chlamydia, húgyúi fertőzés, vaginális PH), így a viola® Ovulációs Teszt is, mely az Extra Korai Terhességi Teszttel párosítva ideális eszköz lehet a babát tervező pároknak.

Az osztrák cég termékeinek magyarországi képviseletét ellátó A-Lab Pharma révén e két teszt már elérhető a magyar patikákban, és többek között a www.gyorstesztlabor.hu webáruházban is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top