nlc.hu
Egészség

Nyitott gerinccel született kislány

12 műtéten esett át a kislány, aki nyitott gerinccel született

A most három éves kislány súlyos gerinc-rendellenességgel és vízfejűséggel jött világra.

A deréktól lefelé lebénult kisgyerek most egy speciálisan kialakított tolószékben üldözheti testvéreit – úgy gondolják, ez a legkisebb ilyen eszköz jelenleg Skóciában. A hároméves Amber McRae a spina bifida súlyos formájával és vízfejűséggel született. Nyitott gerinccel született, és azóta 12 összetett műtéten ment keresztül.

Alig egy nappal a harmadik születésnapja után idegsebészeti beavatkozáson esett át, és a glasgow-i Királyi Gyermekkórházban söntöt ültettek a fejébe a felesleges folyadék elvezetésére. Ám most Amber – akiről úgy tartják, hogy ő a legfiatalabb kerekesszékes Skóciában – beiratkozott az óvodába, és imád a testvérei után nyargalni.

Édesanyja, Leanne Belch (37) így nyilatkozott: „Ő a legbátrabb kislány, aki mindig mosolyog, annak ellenére, hogy  küzdenie kell.”

A 22. hetes vizsgálata során fedezték fel, hogy Ambernek myelomeningocele spina bifida nevű rendellenessége és hydrocephalusa van, ami miatt az agy a normálisnál lejjebb helyezkedik el a gerincoszlop felső részében. Az orvosok figyelmeztették az anyukát, hogy babája úgy fog megszületni, hogy a gerincvelő (és a belőle származó idegek) a teste külső oldalán látható, ezért amint megszületik, sürgősségi műtétre lesz szüksége a gerincén.

Leanne így nyilatkozott: „Fizikálisan be kellett zárni a hátát, és el kellett végezni az első söntműtétet, hogy segítsen kivezetni a folyadékot az agyából, amikor még nem volt egyhetes sem. A söntjei többször elzáródtak, felülvizsgálatra szorultak, legutóbbi, néhány héttel ezelőtti műtétje pedig a túl nagy fejnyomás miatt történt.”

 

Újszülött baba keze az előtérben

Illusztráció (Fotó: Unsplash/Hu Chen)

(via)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top