nlc.hu
Egészség

A hoovering

A hoovering áldozata vagy? Így ismerheted fel!

Leggyakrabban nárcisztikusok alkalmazzák ezt a manipulációs technikát, de nem csak rájuk jellemző.

Hoovering, vagyis magyarul porszívózás – így emlegetik azt nárcisztikusok által gyakran használt manipulációs technikát, melynek célja, hogy egy partnert – vagy volt partnert – visszahúzzanak egy olyan helyzetbe vagy akár egy olyan kapcsolatba, amely a másik fél számára mérgező vagy nem biztonságos.

„Akár a vákuum, az emberek úgy érezhetik, hogy akaratuk ellenére vagy érdekükkel ellentétesen visszahúzzák őket” – magyarázta a Bustle-nek Kelly Scott pszichoterapeuta.

Veszekdő pár

Illusztráció: Getty Images

Így ismerheted fel

A hoovering jeleinek és mozgatórugóinak megértése lehet az első lépés afelé, hogy véget vess a manipulátor feletted gyakorolt uralmának.  

A hoovering kiindulópontja az elkövető részéről általában a másik fél elvesztésétől való félelem. Az illető ilyenkor bármit megtesz, hogy megtartsa, illetve visszaszerezze a partnert. Ennek eszköze lehet például egy krízishelyzet generálása, például veszélyes, fenyegető viselkedéssel, önkárosítással, öngyilkossággal fenyegetéssel vagy akár annak megkísérlésével is, mely a másik felet nagy eséllyel reakcióra készteti, akkor is, ha korábban már egyértelművé tette, hogy szeretne véget vetni a kapcsolatnak és megszakítani a kommunikációt. Tipikus mondatok többek között a „Hívj vissza, vagy beveszem a tablettákat!”, „Elmegyek hozzád, ha nem válaszolsz az üzenetemre.” vagy az „Annyira ki vagyok borulva, nagy szükségem van rád.”

Bár a hoovering elkövetői leggyakrabban nárcisztikusok, mégsem kizárólag rájuk jellemző. A hoovering nem személyiségjegy, hanem viselkedés, mely alapvetően az irányításról és egy személy vagy helyzet feletti hatalom érzetének visszaszerzéséről szól.

„A hoovering mély bizonytalanságból és a kicsinység vagy törékenység érzéséből fakad, és bárki kerülhet olyan helyzetbe, amikor – tudatosan vagy nem – megpróbál befolyást gyakorolni valakire, annak érdekében hogy megakadályozza, hogy az illető elhagyja őt” – mutatott rá Scott.

Mit tehetsz ellene?

Ha azt tapasztalod, hogy hoovering áldozata vagy, a szakember azt javasolja, hogy minél előbb menekülj a helyzetből. Hangsúlyozta, hogy ilyenkor fontos, hogy teljes mértékben zárd ki a másik felet az életedből, és hagyd magad mögött a helyzetet, igaz, ez nem mindig egyszerű.   „Néha a távozás egy hosszú folyamat, amely stratégiát és bizonyos tervezést igényel, különösen olyan helyzetekben, amikor a válás gyerekeket érint, bántalmazó kapcsolatról van szó, illetve a fizikai biztonságot veszélyezteti.”

Scott kiemelte: ahhoz, hogy megszabadulj a nárcisztikustól, fontos, hogy bármennyire kapálódzik is az illető, igyekezz kivonni magad a kényszerítő dinamikából, húzd meg a határokat és tudatosítsd magadban, hogy van valódi választásod!

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top