nlc.hu
Egészség

Majomhimlő: új tünetek, új terjedés

A majomhimlő már bármilyen fizikai kapcsolat útján is terjedhet, akár ruházaton is átvihető

A majomhimlőnek jelenleg nincs gyógymódja.

A nemi szerveken jelentkező sebek mellett a szájon vagy a végbélnyílás környékén jelentkező elváltozásokat is azonosítottak a kutatók. A végbél- és szájüregi tünetek miatt többen kórházba kerültek a fájdalom és nyelési nehézségek miatt. A majomhimlő kórházi kezeléshez vezető megbetegedésekhez kapcsolódó új tüneteit 16 ország kutatóinak együttműködése révén sikerült azonosítani a Queen Mary University of London vezetésével – számolt be az infostart.hu.

majomhimlő

A kiütések sok esetben először az arcon, majd a tenyéren és a talpon fordulnak elő – Fotó: CDC/Getty Images

A kutatók szerint a szexuális kontaktus a legvalószínűbb átviteli útvonal a legtöbb esetben, azonban a vírus bármilyen szoros fizikai érintkezés útján, aeroszolokkal, valamint akár ruházaton vagy más felületeken keresztül is átvihető.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szombaton bejelentette, hogy a több mint 70 országban megjelent majomhimlő terjedése egészségügyi szempontból immár “rendkívüli helyzetet” eredményezett, és álláspontja szerint emiatt mostantól globális vészhelyzetnek kell tekinteni. Ugyan a majomhimlő már évtizedek óta jelen van Közép- és Nyugat-Afrika egyes részein, eddig nem okozott nagyobb járványt az afrikai földrészen kívül. A hatóságok csak idén májusban figyeltek fel az európai, észak-amerikai és ázsiai fertőzési hullámokra.

Olvass még a majomhimlőről az nlc-n!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top