nlc.hu
Egészség

Magyarországra is érkezik a majomhimlő elleni vakcina

Heteken belül Magyarországra is megérkezik a majomhimlő elleni vakcina

Hamarosan Magyarországra is érkeznek a vakcinák.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szombaton bejelentette, hogy a több mint 70 országban megjelent majomhimlő terjedése egészségügyi szempontból immár “rendkívüli helyzetet” eredményezett, és álláspontja szerint emiatt mostantól globális vészhelyzetnek kell tekinteni. Ugyan a majomhimlő már évtizedek óta jelen van Közép- és Nyugat-Afrika egyes részein, eddig nem okozott nagyobb járványt az afrikai földrészen kívül. A hatóságok csak idén májusban figyeltek fel az európai, észak-amerikai és ázsiai fertőzési hullámokra.

majomhimlő

Majomhimlő tünetei.  (Fotó: Courtesy of CDC/Getty Images)

Mint kiderült, a majomhimlő már bármilyen fizikai kapcsolat útján is terjedhet, akár ruházaton is átvihető. Jelenleg nincs gyógymódja.

Hamarosan érkezik az oltás

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerint Magyarországra heteken belül megérkezhetnek a vakcinák – hangzott el az RTL Klub vasárnapi híradójában.

Az Európai Unió eddig több mint 100 ezer dózist vásárolt a dániai székhelyű Bavarian Nordic biotechnológiai vállalat által gyártott Imvanex vakcinából, valamint az amerikai Siga Technologies vállalat Tecovirimat nevű vírusellenes gyógyszeréből.

Magyarországon július 21-ig harminchárom majomhimlő-fertőzöttet találtak. Az NNK szerint az oltóanyagokat lakosság arányosan fogják szétosztani a tagállamok között, először a leginkább érintett országok kapják. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top