Egészség

Törődés, empátia – pályázat az emberarcú egészségért!

Bárki számára megterhelő lehet akár a legkisebb betegség átélése is, ami különösen igaz, ha kórházi kezelésre is szükség van. Ezt elkerülni sajnos nem tudjuk, hiszen a rendszeres kontrollvizsgálatok még akkor is elengedhetetlenek, ha egészségesek vagyunk. Az olykor nyomasztó kórházi környezet okozta szorongás és kiszolgáltatottság érzésének megélése során a legapróbb figyelmesség is jólesik.

A Teva Gyógyszergyár Zrt. a vállalat nemzetközi példáját követve idén első alkalommal hirdeti meg Magyarországon az Emberarcú Egészségért díj pályázatát. A gyógyszercég célja a pályázattal, hogy olyan kezdeményezéseket támogasson és ismerjen el, amelyek hozzájárulnak a betegek pozitív kórházi élményeihez és életminőségük javításához. Hiszen a gyógyuláshoz nemcsak gyógyszerekre és szakszerű ellátásra, hanem törődésre, empátiára, együttérzésre és emberségre is szükség van.

Korábbi győztes projektek között szerepelt például a csillagrendszer dekorációval büszkélkedő MRI és CT vizsgáló, ami bizonyítottan csökkenti a gyerekekben a stresszt a szükséges képalkotó vizsgálatok elvégzésekor. Spanyolországban a terápiás smink kezdeményezés nyerte el a zsűri tetszését: a helyi közegészségügyben működő úttörő projekt célja, hogy segítsen a bőrbetegségben szenvedő betegeknek legyőzni a félelmüket, és újra bátran merjenek tükörbe nézni.

Törődés, empátia – pályázat az emberarcú egészségért!A pályázatra olyan kezdeményezéseket is várnak a szervezők, amelyek vidámságot hoznak a betegek életébe és segítenek nekik elfeledkezni aktuális állapotukról. Legyen szó felolvasásról, zenélésről, hajvágásról vagy a kórterem kicsinosításáról. Fontos azonban, hogy csak olyan kezdeményezések pályázhatnak, melyek a közelmúltban valósultak meg, vagy esetleg még most is tartanak. A szervezők nem titkolt célja, hogy a díjnak köszönhetően minél többen kapjanak kedvet hasonló projektek megvalósításához. Bár a karitatív munkát végző önkéntesek gyakran szeretnek a háttérben maradni, példájukkal további betegnek nyújthatnak segítséget.

Az Emberarcú Egészségért díjra nevező pályamunkákat a Teva weboldalán lehet online benyújtani. A pályázati űrlap kitöltésekor rövid leírásban kell ismertetni a projekt lényegét. A zsűri a kezdeményezés hasznossága, egyedisége, kreativitása és emberközelisége szempontjából értékeli majd a beérkező pályázatokat, melyek közül a Teva munkavállalóinak szavazatai alapján kerül ki a 4 nyertes kezdeményezés.

Az Emberarcú Egészségért díj 2022 eredményhirdetésére és a díjak ünnepélyes keretek között történő átadására 2022. novemberében kerül sor. A négy győztes pályázat nyereménye egyenként bruttó 1.000.000 forint.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top