nlc.hu
Egészség

A legegészségesebb hajszárítás

Hajszárító vagy levegőn szárítás – melyik az egészségesebb a hajnak?

Télen-nyáron mindig hajszárítóval szárítod a hajad, esetleg hagyod néha, vagy akár rendszeresen a levegőn megszáradni? Elmondjuk, melyik az egészségesebb módszer a kettő közül.

Különösen nyáron, hőségben jó ötletnek tűnhet, hogy hajmosás után ne hajszárítóval szárítsuk meg a tincseinket, hanem hagyjuk a levegőn megszáradni. Ezzel kapcsolatosan ráadásul elterjedt, hogy egészségesebb is a hajkoronánk számára, mintha hajszárítóval dolgoznánk. Pedig ez nem teljesen így van.

Abból kell kiindulnunk, hogy a hajuk olyankor a leginkább sérülékeny, amikor nedves, ugyanis a nedvesség hatására a haj középső rétege, a cortex, vagyis a hajkéreg megduzzad, ami nyomást gyakorol a hajszálat összetartó finom fehérjékre. Értelemszerűen pedig minél tovább marad nedves a haj, annál hosszabb ideig van ebben a sebezhető állapotban. A levegőn történő hajszárítás során, mely akár két órán át vagy annál tovább is tarthat a haj hosszától, sűrűségétől függően, a hajszálak belseje sérülhet meg. Arra kell törekednünk tehát, hogy lehetőség szerint lerövidítsük azt az időt, míg a haj nedves. Túlzásba sem érdemes azonban esni, vagyis mindez nem jelenti azt, hogy a legmagasabb sebességre és hőfokra állított hajszárítóval kellene nekiesni a hajkoronánknak, sőt. A Cambridge-i Kutató- és Fejlesztési Központban e témában végzett kísérletek egyértelműen rámutatnak: a megfelelő hőmérsékleten és távolságból, hajszárítóval végzett szárítás egészségesebb, mintha levegőn szárítanánk a hajat.

Hajmosás után

Fotó: Getty Images

Hajszárítás helyesen, lépésről lépésre

Így szárítsd meg a hajad, hogy minimalizáld a károsodás esélyét:

  1. Hajmosás után a nedves hajadból törölközővel óvatosan nyomkodj ki annyi vizet, amennyit csak tudsz. Fontos, hogy tényleg csak nyomkodd, és ne dörzsöld vagy csavargasd, mivel ezzel is károkat okozhatsz a nedves tincsekben.
  2. A hajadat még mindig nagyon óvatosan fésüld át egy széles fogú fésűvel! Ne cibáld, ne erőltesd! Ha nagyon makacsak a tincseid, fésülés előtt vagy akár közben némi hajolaj alkalmazásával könnyítheted meg a helyzetet.
  3. Fújd be a hajkoronád hővédő spray-vel!
  4. A szárítást kezdd a legalacsonyabb fokozaton, majd fokozatosan növeld a hőmérsékletet, de legfeljebb közepes hőfokig! A hajszárítót minimum 15-20 centi távolságra tartsd a hajadtól!
  5. Ha úgy érzed, elkészültél a szárítással, várj néhány percet, míg a tincseid teljesen kihűlnek és ekkor ellenőrizd, hogy valóban megszáradtak-e vagy csak fel voltak melegedve.
  6. Amennyiben formázni, egyenesíteni, göndöríteni is szeretnéd a hajad, kizárólag akkor kezdj neki, ha már teljesen megszáradt!

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top