nlc.hu
Egészség

Veszélyes TikTok-trükkök

Robbanásveszély, fulladás, égési sérülés – Ártalmatlannak tűnek, de mindennél veszélyesebbek ezek a TikTok-trükkök

Ha a másik kútba ugrik, te utána ugrasz? Pont ilyen fenntartásokkal kellene kezelni a TikTok egyes videóit is!
tiktok takarítás trükk hack veszély

Nem akarjuk a TikTok-videókat a képzeletbeli trónjuktól megfosztani, hiszen sok esetben tényleg megkönnyítik az életünket, lásd például a hiánypótló egymozdulatos narancshámozást, vagy a szem alatti karikák eltüntetését – mindkét tudás hasznunkra válik a mindennapokban. Ugyanakkor egyes tartalmakkal szemben nem szabad ennyire elnézőnek lenni, mert akár életveszélyes helyzetbe is sodorhatnak minket.  

A CleanTok közösség meglehetősen aktív és szeret kísérletezni gyors és hatékony tanácsokkal, amik adott esetben komoly kockázatot jelentenek az egészségre nézve. Ha csak annyi rémlik a kémia órákról, hogy a vegyszereket nem jó ötlet összekeverni, már kedvezőbb helyzetben vagy, de most beavatunk a legveszélyesebb hackek miértjeibe. 

6,2 millió ember is tévedhet 

A #radiatorclean hashtagre több mint ennyien kerestek már rá, és bár a témában vannak tényleg hasznos trükkök, nem szabad minden kéretlen jó tanácsot megfogadni. A Fabulosa Shock can névre keresztelt videó például azt mondja, hogy a Fabulosa légfrissítővel (de ezt nyugodt szívvel behelyettesítheted bármelyik márkára, amit itthon lehet kapni) fújd át a radiátorrácsokat, hogy a bent rekedt por alul távozni tudjon. A videót elnézve a trükk tényleg nagyszerűnek tűnik, de csak óvatosan vele! 

A légfrissítők olyan összetevőkből (például propánból, butánból vagy etanolból) állnak, amik a forró radiátorra fújva robbanást idézhetnek elő, nem véletlen az sem, hogy ezekre mindig ráírják, hogy gyúlékonyak! Egy brit nő a saját bőrén tapasztalhatta meg a hack árnyoldalát, ugyanis a radiátora berobbant, kitörte az ablakot és a lábát is megégette – és még szerencse, hogy ennél nem okozott nagyobb bajt. Már a legkisebb hőhatás is képes előidézni az aeroszolos tisztítószereknél egy ilyen helyzetet, úgyhogy nem ez a legjobb módja a radiátor belsejének tisztán tartására. 

A mixelést hagyd a DJ-re 

Jelenleg az egyik legnépszerűbb trend a platformon a #productoverload, ami a maga 720 milliós (!) megtekintésével messze túlszárnyalja a radiátoros hacket. Ennek a lényege, hogy számos különböző háztartási tisztítószert öntenek a vécékbe, a fürdőkádakba és mosdókagylókba azzal a felkiáltással, hogy így lesz igazán tiszta minden. Jellemzően folyékony és por alapú fehérítő, mosogatószer, multifunkciós tisztítószer, vécétisztító és valamilyen habzó vegyszer elegyéről beszélünk, minél színesebb és látványosabb, annál jobb alapon, viszont ez több sebből is vérzik. 

Először is, ha csak józan paraszti ésszel végig gondolod, nyilván azért léteznek különböző funkciót betöltő vegyszerek, mert azok az adott felületet tökéletesen karbantartják, tehát nincs szükség a túlterhelésre. Dave Rudge, a REACT takarítócég üzemeltetési vezetője elmondta, hogy a vegyszereket úgy tervezték, hogy külön-külön, az utasításoknak megfelelően használva hatékonyak legyenek, vagyis nincs előnye a keverésüknek, sőt, ez csökkentheti a hatékonyságukat. 

Másrészt az egész irányzat környezetkárosító, ennyi vegyszert vétek egyetlen takarításhoz felhasználni, az élővilágunk bánja, ha valaki mértéktelenül túltolja ezek használatát. Dr. Deborah Brosnan, a tengerek ellenálló képességével foglalkozó specialista szerint különösen a fehérítővel van probléma, a benne található klór reakcióba lép más vegyi anyagokkal, és dioxinok képződését idézi elő, amelyek károsak az emberi egészségre és a vadon élő állatokra, ugyanis évekbe telik ezeknek a lebomlása.  

Aztán ott van az is, hogy az összetevők olyan elegyet képeznek, amik simán tönkretehetik a zománcozott felületeket, emiatt nemhogy csökkenni, de sokkal inkább nőni fog a baktériumszint. És persze nem utolsósorban a mixelés okozta mérgező gázokkal és vegyületekkel is számolni kell. Giulia Guerrini gyógyszerész szerint a tisztítószerek nagy része mérgező vegyszereket tartalmaz, amik nagy koncentrációban, belélegezve életveszélyes állapotot is előidézhetnek, sőt, akár halált is okozhatnak. 

Mindig kövesd a használati utasítást 

A kicsivel több, mint 20 ezer követővel rendelkező tiktoker, Hailee Clarke azok közé tartozik, aki maga is megtapasztalta, milyen veszélyes lehet egy virális trend. A nő – akárcsak mások – szerette volna, ha a szárítóból kivett ruha is finoman illatozik, ezért egy szivacsot öblítő és víz keverékébe áztatott, bedobta a szárítandó ruhákhoz és éjszakára elindította a gépet. Másnap reggel arra ébredt, hogy áll a füst a lakásban, a szárító belül teljesen kiégett, a ruhák tönkrementek, kizárólag a szerencsének köszönheti, hogy nem történt tragédia. 

Bár Hailee szerint nem biztos, hogy a szivacs okozta a hibát, mégis fontos nyomatékosítani, hogy a szárítógépek leírásában mindig pontról-pontra fel vannak sorolva azokat dolgok, amiket tilos betenni, ilyen például a gumi, és úgy tűnik, hogy a szivaccsal sem árt óvatosnak lenni. Ha mindenképp szeretnél valamilyen illatot becsempészni, létezik már aromakendő, amit pontosan erre a célra lehet alkalmazni. 

A fehérítő nem a barátod

Visszatérve a takarításhoz, a @vaneamaro91 nevű felhasználó (aki azóta már törölte magát a platformról a felháborodott kommentek miatt) fehérítős lefolyótisztítása sem éppen veszélytelen. Ez annyiból áll, hogy tölts fehérítőt a lefolyóba mosogatás után, majd engedj rá meleg vizet, hogy minden szennyeződés eltűnjön a lefolyóból. A Business Insidernek nyilatkozó szakértő azonban óva int attól, hogy ez tényleg meglépd, mert a lefolyóban maradt mosogatószer ammóniát tartalmazó maradványai reakcióba léphetnek a fehérítővel, és mérgező gázokat szabadíthatnak fel, amik jobb esetben „csak” orr- és szemirritációt okozhatnak, de akár égési sérüléseket is kiválthatnak a torokban és a garatban. 

Amit szintén érdemes kerülni: 

  • Fehérítő és ecet kombója = klórgáz szabadul fel, köhögéssel, légzési nehézséggel és égető könnyezéssel kombinálva. 
  • Fehérítő és alkohol = ennek az elegye ismerős lehet, ez a kloroform, ami légszomjat, fül-, orr- és torokirritációt, hányingert, hányást, szédülést és álmosságot vált ki. 

Ha szeretnéd a lefolyót tisztítani, akkor vegyél erre a célra szánt szert, vagy szórj szódabikarbónát bele, és ezt küldd meg ecettel. Nyugi, pezsegni fog, de itt semmilyen káros vegyület nem keletkezik. 

(Forrás: Insider, GraziaDaily, Insider, Business Insider)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top