nlc.hu
Egészség

Ne igyál esővizet, teli lehet kemikáliákkal!

Ne igyál esővizet, teli lehet veszélyes kemikáliákkal!

Egy tanulmány szerint nem jár jól az, aki közvetlenül esővizet iszik, ugyanis rákkeltő kemikáliák is találhatók benne.

A Stockholm Egyetem és az ETH Zurich közös, a Environmental Science & Technology kiadványban megjelent tanulmánya rámutatott, hogy az esővízben rengeteg PFAS-vegyületet, vagyis perfluor-alkil vegyi anyagot találhatunk. Ezek az ember által előállított vegyi anyagok (a kifejezés több mint 4700 féle vegyi anyagot fed le) lassan mindenütt megtalálhatók, a szervezetünkben és a környezetünkben is, ráadásul veszélyesek lehetnek ránk – írja a ladbible.

Ömlik az eső

Ez még belefér, csak a szájat nem szabad kinyitni (fotó: Pixabay)

Az ilyen kemikáliák hormonzavart és rákot okozhatnak, ráadásul negatív hatással lehetnek a szaporodási képességeinkre is. Önmagában az, hogy eső ér minket, még nem jelent gondot, de ha lehet, kerüljük azt, hogy tátott szájjal isszuk az esőcseppeket. Ez ugyanígy igaz nemcsak az esőre, hanem a hóra is. Bár a világ iparvidékein nem nagyon szokás direktben esővizet inni, még így is számos hely van a világon, ahol közvetlenül összegyűjtik és fogyasztják azt, aminek így megvannak a nyilvánvaló veszélyei.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top