nlc.hu
Egészség

Ezek a rákos megbetegedések legfőbb kockázati tényezői

Ezek az okok állnak a háttérben a rákos halálesetek közel felénél

Jó hír, hogy vannak olyan életmódbeli változások, amelyek javíthatják az esélyeket a rákos megbetegedések ellen.

A rák a második vezető halálozási ok világszerte, és a különböző kockázati tényezők fontos szerepet játszanak számos ráktípus felépítésében és kialakulásában. A daganatos megbetegedések előfordulásának esélyeit megnövelő tényezők közé tartozik többek között a dohányzás, az alkoholfogyasztás, valamint a túlsúly, és a Lancet című szaklapban közzétett friss kutatási eredmények szerint ezek a kockázati tényezők felelősek világszerte bekövetkező rákos halálesetek közel feléért.

A Washingtoni Egyetem kutatói szerint  a dohányzás, az alkoholfogyasztás és a magas testtömegindex (BMI) évente közel 4,45 millió rákos halálesetért felelős, és míg 2019-ben bekövetkezett férfi rákos halálesetek fele (50,6%, azaz 2,88 millió) ezekre a kockázati tényezőkre vezethetők vissza, addig a női rákos halálesetek több mint egyharmada (36,3%, azaz 1,58 millió).

Nő fekszik a kórházi ágyon

Fotó: Getty Images

A nők és a férfiak esetében a kockázati tényezővel összefüggő rákos halálozások legnagyobb oka globálisan a légcső-, hörgő- és tüdőrák volt. Ezek a kockázati tényezőknek tulajdonítható összes rákos halálozás 36,9 százalékát teszik ki. Ezt követte a nőknél a méhnyakrák (17,9%), a vastag- és végbélrák (15,8%) és az emlőrák (11%). A férfiaknál a vastagbél- és végbélrák (13,3%), a nyelőcsőrák (9,7%) és a gyomorrák (6,6%) volt a leggyakoribb.

Bár nem minden megbetegedés vagy haláleset megelőzhető, a Cancer Research UK, a világ legnagyobb független rákkutató szervezete szerint a dohányzásról való leszokás, az alkoholfogyasztás visszaszorítása, az egészséges testsúly fenntartása és a kiegyensúlyozott táplálkozás mind javíthatja az esélyeket.

(via 444.hu)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top