nlc.hu
Egészség

Ezért beszélsz álmodban

Beszélsz álmodban? Ezek lehetnek az okai

Az alvás közbeni beszéd alapvetően ártalmatlan, azonban ha rontja az alvásod minőségét, esetleg a veled egy helyiségben alvó pihenését is zavarja, érdemes lehet a végére járni, mi váltja ki.

Az alvás közbeni beszéd, azaz a szomnilokvia az alvászavarok egy formája. Hogy milyen gyakran fordul elő, mennyi ideig tart, illetve, hogy érthetően vagy halandzsázva, illetve milyen hangerőn hangzik el, az számos tényezőtől függ.

Szakaszok és súlyosság

Az alvás közbeni beszéd különféle szakaszokban nyilvánulhat meg:

  • 1. és 2. szakasz: Ezekben a szakaszokban az álmában beszélő nem alszik olyan mélyen, a beszédét könnyebb megérteni. Ilyenkor teljes, érthető mondatokat is mondhat, vagy akár egyfajta diskurzust is folytathat.
  • 3. és 4. szakasz: Az álmában beszélő mélyebben alszik, és beszédét általában nehezebb megérteni. Jellemzően inkább nyögdécselésnek vagy halandzsának hangzik.

Az alvászavar súlyosságát az határozza meg, hogy milyen gyakran fordul elő:

  • Enyhe: Az alvás közbeni beszéd havonta kevesebb, mint egyszer fordul elő.
  • Mérsékelt: Az alvás közbeni beszéd hetente legfeljebb egyszer fordul elő és nem zavarja a szobában tartózkodó más ember(ek) pihenését.
  • Súlyos: Az alvás közbeni beszéd hetente többször, akár minden éjjel előfordul, és zavarhatja a szobában tartózkodó más ember(ek) pihenését.
Alvás

Fotó: Getty Images

Mi okozza? 

Hogy mi okozza az alvás közbeni beszédet, azt a tudomány a mai napig is vizsgálja. Ami biztos, hogy gyakrabban fordul elő gyermekeknél és férfiaknál. Egyes források szerint genetikailag is örökölhető hajlam. 

Az alvás közbeni beszéd kiváltó okai lehetnek ezen felül:

  • betegség, láz
  • alkoholfogyasztás
  • feszültség
  • mentális zavarok, például depresszió
  • alvásmegvonás

Bár alapvetően ártalmatlan, azonban bizonyos esetekben, például ha már érezhetően rontja az alvás minőségét, mégis érdemes lehet vele felkeresni egy szakembert. Akkor is célszerű kivizsgáltatni, ha azt gyanítod, hogy egy másik, súlyosabb alvászavarhoz, például alvási apnoéhoz társul. 

Mit lehet tenni ellene?

Bár az alvás közbeni beszéd ellen egyelőre nincs biztosan hatásos terápia, azonban a szakemberek szerint egyes életmódbeli változtatásokkal visszaszorítható, esetleg teljesen meg is szüntethető. Javasolják az alkoholfogyasztás kerülését, illetve a nehéz ételek fogyasztásának mellőzését a lefekvést megelőző órákban. Mindemellett sokat segíthet az is, ha igyekszel minél rendszeresebb alvási szokásokat kialakítani. 

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top