nlc.hu
Egészség

Önzőbbek leszünk az alváshiánytól

Egy új kutatás szerint nagyon káros hatása van az alváshiánynak

Az új kutatás szerint az, hogy hogyan (nem) alszunk, annak a társadalomra nézve is lehetnek káros hatásai.

Amerikai kutatók szerint az, hogy mennyit alszunk, az befolyásolja, hogyan viselkedünk egymással, és az alváshiány például ahhoz vezethet, hogy nem figyelünk oda kellően másokra, önzőbbek leszünk. Ezt három különböző vizsgálat, illetve kísérlet eredményei alapján állapították meg, írja a Fox News.

Az első vizsgálat alapján az Egyesült Államok azon területein, ahol az óraátállítás miatt egy órát veszítenek az emberek, vagyis kevesebbet aludhatnak, ott a átállítás követően 10 százalékkal csökken az adományok mértéke, ahol viszont nincs átállítás, ott nem tapasztalható ilyen visszaesés. A második kísérletben a kutatók összehasonlították olyan személyek agyi aktivitását, akik nyolc órát aludtak, illetve olyanokét, akik nem aludtak, és felvételek azokon az agyi területeken mutattak különbséget, amelyek az empátiáért, együttérzésért felelősek. 

Szürke macska fekszik az ágyon

Fotó: Pexels

A harmadik kísérletben több mint 100 résztvevő alvásminőségét figyelték meg 3-4 éjszakán keresztül, és mint kiderült, ez sokkal többet számít a másokkal való viselkedésünk szempontjából – legalábbis, ami saját és mások érdekeinek figyelembe vételét illeti – mint az alvás mennyisége. 

„Ez az új kutatás azt bizonyítja, hogy az alváshiány milyen káros hatással van társadalmunkra.  Az ember társas lény, és úgy tűnik, az, hogy mennyire tudunk jól funkcionálni társas lényként, a nagy mértékben függ attól, hogyan és mennyit alszunk” – nyilatkozta a tanulmány egyik szerzője, Matthew Walker.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top