nlc.hu
Egészség

Romlott a daganatos betegek ellátása a járvány miatt

10-20 százalékkal esett vissza a daganatos betegek ellátása a járvány miatt

Leginkább a daganatos betegek műtétei maradtak el a járvány miatt.
Nő mammográfián

Mintegy 10-20 százalékkal esett vissza a daganatos betegek ellátása a koronavírus-járvány kezdetén Magyarországon, és azóta sem sikerült visszatérni a pandémia előtti állapotokhoz – írja a Népszava a Népegészségügy című szaklap egyik tanulmánya nyomán.

A kutatás során azt vizsgálták, hogy a járványnak a három legnagyobb daganat-típusban (tüdő-, az emlő-, valamint a vastag- és a végbélrák) milyen hatása volt a kezelésekre. A tanulmány egyértelműen igazolja, hogy mindhárom kezeléstípusban csökkent az ellátás.

Leginkább a műtétek maradtak el: 40 százalékkal kevesebb tüdődaganatos, 12 százalékkal kevesebb emlődaganatos és 20,5 százalékkal kevesebb vastag- és végbéldaganatos beteget operáltak meg a járvány első másfél éve alatt, mint az azt megelőző években.

Kisebb mértékben, de csökkent a sugár-, illetve a kemoterápiás kezelések száma is. Míg az utóbbi ellátásban csak néhány (4,3, 4,1, 3,8) százalékkal maradtak el a terápiák, addig a sugárkezeléseknél (22,3, 15,8, 28,3) százalékkal.

A tüdődaganat-műtétek esetében az erősebb visszaesést magyarázhatja, hogy a tüdődaganat ellátásának kapacitása szűkült, mivel a pulmonológiai osztályok elsősorban a COVID-19 betegek ellátásával foglalkoztak.

A COVID-19 világjárvány elleni intézkedések miatt nemcsak a feltételezett új daganatos betegek, hanem a már diagnosztizált, kezelés alatt álló páciensek is számos nehézséggel néztek szembe. A szűrések felfüggesztése, és a terápia kezdetének halasztása mellett olykor meg is szakadt az ellátásuk. Ezeket a problémákat az ellátás időről-időre való újraszervezésével csak részben sikerült megoldani.

(Kiemelt kép: CHRISTINE OLSSON / TT News Agency via AFP)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top