nlc.hu
Egészség

Painless Parker, a showman fogorvos

357 fogat húzott ki egy nap alatt Painless Parker, a sarlatán showman fogorvos

Perek sorát indították ellene, a szakma méltóságára fenyegetőnek nevezték, a páciensek azonban özönlöttek a szemfényvesztő fogorvoshoz.

Painless Parker, vagyis Fájdalommentes Parker – ezen a néven híresült el a 19.-20. század fordulóján egy kanadai férfi, aki a szó szoros értelmében véve cirkuszt csinált a fogorvoslásból. 

Üzleti érzék

Edgar Randolph Parker 1872-ben született a kanadai Tynemouth Creekben. Már egészen fiatalon kiderült róla, hogy kiváló üzleti érzékkel rendelkezik: 7 évesen 20 centért eladta az iskola játszóterét egy osztálytársának, 9 éves korában pedig azt tervezte, hogy baromfitenyésztő lesz és az ehhez szükséges szárnyasokat és ólat az egyik szomszédjától igyekezett megszerezni, különféle cserék révén. Tizenévesen vásárolt egy szekeret és egy lovat és az utcán különféle csecsebecséket árult, apja azonban ezt nem helyeselte és eladta a kocsiját. Edgar erre megsértődött, elhagyta a szülői házat és felszállt a nagybátyja egyik, Barbadosra tartó hajójára. A tengeren azonban baleset érte és egy Buenos Aires-i kórházban kötött ki. Egy egész nyarat töltött az intézményben, ahol csodálattal figyelte az orvosok munkáját és úgy döntött, maga is orvos lesz. Ezen belül is a fogorvosi pályát választotta.

Painless Parker

Edgar Randolph Parker (Forrás: Wikipedia)

1889-ben beiratkozott a New York-i Fogorvosi Főiskolára. Hogy eltartsa magát, már elsőéves hallgatóként házaló fogorvosként kezdett dolgozni, majd nem sokkal később rendelőt nyitott. Ezzel megsértette a főiskola szabályzatát, ezért kicsapták.

Ez azonban nem szegte kedvét, még ugyanebben az évben folytatta tanulmányait a Philadelphiai Fogorvosi Főiskolán, ahol 1892-ben végzett. Bár a tanulmányi eredményei meglehetősen gyengék voltak, kikönyörögte a dékánnál a diplomát. A bizonyítvány birtokában aztán Parker hazaköltözött Kanadába és fogorvosi praxist nyitott.

Az első hat hétben egyetlen páciense sem akadt, ezért úgy döntött, hirdetni kezdi a szolgáltatásait. Akkoriban az ilyesfajta reklám még etikátlannak számított, Parkert azonban ez abszolút hidegen hagyta. Egy fogászati kezelésért cserébe plakátot készíttetett egy klienssel, amelyen a Painless Parker felirat állt. Nem kevesebbet ígért, mint hogy teljesen fájdalommentesen szabadítja meg rossz fogaiktól a pácienseit, és 5 dollárt ajánlott fel, ha a beteg mégsem elégedett. A fájdalomcsillapítást egy kokainból és vízből készített oldattal, úgynevezett hidrokainnal végezte, mely tökéletesen tette a dolgát. Miután ráunt a helyhez kötött praxisra, útnak indult és házaló fogorvosként járta Új-Brunswick és Maine tartományokat, a hatóságok azonban rászálltak unorthodox gyakorlatai miatt, ezért úgy döntött, az Egyesült Államokba teszi át a székhelyét.

Painless Parker egyik újsághirdetése

Painless Parker egyik újsághirdetése (Forrás: Wikipedia)

Legyen cirkusz!

1896-ban Brooklynba költözött és nem sokkal később megnősült. Feleségével előbb Kaliforniába vették az irányt, majd első gyermekük születése előtt visszatértek New Yorkba. Parker ekkoriban ismerkedett meg William Beebe-vel, P.T. Barnum cirkuszának egykori alkalmazottjával. Az ő tanácsára és menedzselésével hozta létre a Parker Fogorvosi Cirkuszt, egy utazó orvosi bemutatót. A műsort egy szájhigiéniáról szóló előadással kezdte, majd színpadra hívott egy önkéntest a közönség soraiból. A látszólag találomra kiválasztott jelentkező azonban egy beépített ember volt. Parker úgy tett, mintha egy őrlőfogat húzna ki az álönkéntes szájából, aki aztán elmondta, hogy a beavatkozás fájdalommentes volt. Amikor ennek hatására az igazi betegek is alávetették magukat a foghúzásnak, a cirkusszal utazó fúvószenekar hangosan játszott, elnyomva a páciensek nyögéseit és kiabálását. Egyik ilyen előadásának napján Parker saját bevallása szerint 357 fogat húzott ki, melyekből aztán nyakláncot fűzött és onnantól kezdve mindig viselte munka közben.

Fogászati cirkuszával később Kaliforniában turnézott tovább, ahol még egy elefántot is szerzett, hogy a show minél látványosabb legyen.

Painless Parker

A doktor New York-i rendelőjének épülete (Fotó: Museum of the City of New York/Byron Collection/Getty Images)

Parkert több alkalommal is beperelték hamis állításai, illetve etikátlan gyakorlatai miatt. 1915-ben a Kaliforniai Fogorvosi Bizottság úgy határozott, hogy többé nem nevezheti magát Painless Parkernek, valamint az engedélyét is felfüggesztették. Parker ekkor hivatalosan is megváltoztatta a nevét Edgarról Painlessre, hogy újra ezen a néven praktizálhasson. A gátlástalan showman fogorvost a kollégái is utálták, az Amerikai Fogorvosi Szövetség pedig „a szakma méltóságát fenyegetőnek” nevezte.

Mindezek ellenére az üzlete virágzott. Karrierje csúcsán fogorvosi rendelő-hálózatot hozott létre: 28 nyugati parti rendelőjében több mint 70 fogorvos dolgozott, és évi 3 millió dollár bevételt termelt. A fogászati kezelések mellett a rendelőkben saját fogápolási termékeket, például szájvizeket, fogkrémeket és fogmosó porokat is kínáltak. 

A fia, Ned követte őt a fogorvosi pályán, azonban ő messzemenőkig elzárkózott apja módszereitől, ami rengeteg feszültséget szült közöttük.

Bár Painless Parker személyisége és tevékenysége megosztó volt, az utókor elismeri, hogy pozitív és negatív értelemben egyaránt jelentős hatást gyakorolt a fogorvoslásban alkalmazott etikai kódexek és reklámozási gyakorlatok alakulására.

„Parker legvitathatatlanabb öröksége a fogorvoslás területén az, hogy rossz cselekedeteivel, sarlatánságával és kíméletlen haszonhajszolásával hozzájárult a professzionális etika fejlődéséhez a fogászatban” – mondta róla dr. Amid Ismail, a Temple Egyetem dékánja. 

via1 , via2

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top