nlc.hu
Egészség

Tovább nőtt a majomhimlővel fertőzöttek száma

Tovább nőtt a majomhimlővel fertőzöttek száma

Hetvenre nőtt a majomhimlő-fertőzöttek száma Magyarországon.

Újabb hat embernél igazolta a majomhimlő-fertőzést a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK), velük együtt már 70 ember esetében mutatták ki a betegséget Magyarországon. A múlt héten igazolt fertőzöttek 29 és 43 év közötti, fővárosban élő férfiak. Általános állapotuk megfelelő, kórházi kezelésre egyikük sem szorul. A területileg illetékes járványügyi hatóság valamennyi betegnél járványügyi vizsgálatot, ennek keretében kontaktkutatást végez.

A betegség általános, nem specifikus tünetekkel – lázzal, hidegrázással, izomfájdalommal, hátfájdalommal, fejfájással, fáradtsággal –, illetve a nyirokcsomók duzzanatával kezdődik, majd 1-3 nappal a bevezető tünetek után bőrkiütések jelennek meg. A kiütések sok esetben először az arcon, majd a tenyéren és a talpon fordulnak elő, de megjelenhetnek a szájnyálkahártyán, a nemi szerveken és a végbél környékén is.

A majomhimlőt okozó vírus bőrfelületek hosszan tartó érintkezésével, ágynemű, törölköző és ruházat közös használatával terjed. A jelenlegi járványban azonosított vírus ritkán vezet halálozáshoz, a fertőzöttek általában néhány hét alatt meggyógyulnak, azonban a vírus okozta bőrelváltozások és hólyagok fájdalmasak. A kórokozó a sérülékenyebb – többek között legyengült immunrendszerű emberek és várandós nők – esetében kelt aggodalmat.

(MTI)

majomhimlő

Majomhimlő (Fotó: Smith Collection/Gado/Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top