nlc.hu
Egészség

Félrekezelték, zombi lett belőle

Félrekezelték Mirkót, a lítiummérgezéstől zombi lett a családapából

Piukovics Mirkó sikeres vállalkozóként dolgozott, ám megcsúszott az élete, amikor az orvosa egy felírt pszichiátriai szer szintjét nem ellenőrizte az előírtak szerint, amitől a családapa lítiummérgezést kapott, és teljesen romba dőlt az élete.
Kórházi ágy

A Blikk riportja szerint most az 53 éves férfi csupán az árnyéka egykori önmagának.

Felesége azt mesélte, hogy a férje zaklatottság és alvászavar miatt ment be 2013-ban a bajai kórházba, ahol agysorvadást, hangulatzavart, szorongást és bipoláris zavart állapítottak meg nála, ezért lítiumtartalmú gyógyszereket kapott. „Ettől egyre furcsábban kezdett viselkedni, mi pedig elkezdtük kongatni a vészharangot” – mondta a Blikknek Piukovicsné Mamuzsits Erika.

A kálváriájuk akkor kezdődött el, amikor a férfi önhatalmúlag abbahagyta a gyógyszer szedését, de brutális elvonási tünetek jelentkeztek nála, ezért inkább újra bevonult a kórházba.

Miután újra kiengedték, vérnyomáscsökkéntő gyógyszert is kapott az előző szer mellé, amiknek – mint utóbb kiderült – az együttes szedése a többszörösére fokozza a lítium koncentrációját. A feleség szerint nem kapott rendes kezelést, ezért miután kiengedték, egy olyan embert kapott vissza, aki csak négykézláb tudott közlekedni, beszédképtelen volt, csak artikulálatlanul ordított, és ha levest adtak neki, kifolyt az orrán. Egy évre rá egy fővárosi rehabilitációs intézetbe került, ahol a rengeteg kezelés és fejlesztés mellett a kivizsgálás során kiderült: korábban félrediagnosztizálhatták, ugyanis se bipoláris zavart, se depressziót, se agysorvadást nem állapítottak meg nála. Amikor Mirkó már olyan állapotban volt, hogy meg tudta mondani a nevét, 2018-ban feljelentést tettek a kórház ellen.

Végül a Bajai Járásbíróság 2021. augusztus 9-én meghozott büntetővégzésében a férfi kezelőorvosát foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt 300 ezer forintos pénzbüntetésre ítélte, és kötelezték a 735 ezres bűnügyi költség megfizetésére is. A jogerős ítélet indoklása szerint „a vádlott elmulasztotta a sértett lítiumszintjének legalább egy hónapig tartó, hetenkénti ellenőrzését. Ezzel elkerülhető lett volna, hogy egy hónappal később a lítiumkoncentráció megközelítse a toxikus szintet. A lítium ellenőrzésének hiánya ok-okozati összefüggésben áll a bekövetkezett lítiummérgezéssel. A kellő időben alkalmazott vérszintmérés és az eredmények időben történő értékelése, majd a beavatkozás megakadályozhatta volna a lítiummérgezést.”

Sajnos félrekezelések újra és újra előfordulnak, 2016-ban egy beteget combnyaktöréssel vitték kórházba, de az orvos csak fájdalomcsillapítót írt fel neki, és megfelelő kivizsgálás híján a beteg belehalt a sérüléseibe.

Fotó: Pexels

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top