nlc.hu
Egészség

Ginofóbia, azaz félelem a nőktől

Félelem a nőktől? Valóban létezik ilyen betegség!

A nőktől való félelem egy létező betegség, a neve ginofóbia és nem csak férfiak szenvedhetnek benne.

A mentális rendellenességek diagnosztikai és statisztikai kézikönyve (DSM-5) szerint ugyan nem hivatalos diagnózis a ginofóbia, klinikai környezetben általában „specifikus fóbiának” minősítik a rendellenességet, mely a nőktől való félelmet jelenti. Mint minden fóbia, ez is szorongással, félelemérzettel jár, melyet ebben az esetben a nők közelében való tartózkodás vagy annak gondolata vált ki. A ginofóbia ugyanakkor nem tévesztendő össze a nőgyűlölettel, illetve nem kizárólag férfiak szenvedhetnek benne, hanem akár nők is.

Tünetek

A ginofóbia leggyakoribb tünetei a következők:

  • Azonnali, mindent elsöprő félelem, aggodalom vagy rémület, melyet a nők látványa vagy akár gondolata vált ki.
  • A szorongás, amely egyre intenzívebbé válik, egy nő fizikai közelségétől.
  • A ginofóbiás tudatosan távol tartja magát a nőktől vagy az olyan eseményektől, ahol nőket láthat; vagy rendkívüli szorongást vagy ijedtséget érez olyan helyzetekben, amikor nőket lát.
  • Nehézségekbe ütközik a napi tevékenységei során, mert fél a nőktől.
  • A félelem fizikai megnyilvánulásai, például szorító érzés a mellkasban, izzadás, szapora szívverés vagy légzési nehézség, 
    gyomorrontás, szédülés vagy ájulás.
Nő árnyékban

Fotó: Getty Images

Mi okozhatja?

A szakértők sem biztosak abban, hogy mi okozza a ginofóbiát, ám a lehetséges okok között tartják számon a nőkkel kapcsolatos korábbi rossz tapasztalatokat, például lelki vagy fizikai bántalmazást, elhanyagolást, szexuális zaklatást vagy nemi erőszakot, de befolyásoló tényező lehet a genetika, illetve a környezet, beleértve a szülőktől tanult viselkedést. A rendellenesség hátterében ezeken felül az agy működésében bekövetkezett változások is állhatnak.

Egyes embereknél nagyobb valószínűséggel alakul ki a fóbia, mint másoknál. A hajlamosító tényezők a következők lehetnek:

  • Fiatal kor, mivel a legtöbb fóbia – beleértve a ginofóbiát is – korai gyermekkorban jelentkezik, gyakran 10 éves kor előtt
  • Fóbiákkal vagy szorongásos zavarokkal küzdő családtagok 
  • Olyan személyiség vagy temperamentum, amely érzékenyebb, gátoltabb vagy negatívabb, mint a többség
  • Korábbi negatív tapasztalatok nőkkel 

Kezelhető?

A ginofóbia, más fóbiákhoz hasonlóan különféle terápiákkal kezelhető vagy enyhíthető. A leghatékonyabban akkor, ha már gyerekkorban felismerik a zavart, ugyanakkor későbbi életszakaszokban sem késő szakember segítségét kérni.

A fóbia kezelésében leggyakrabban alkalmazott terápiák a következők:

  • Expozíciós terápia: Az expozíciós terápia során a terapeuta fokozatosan és ismételten teszi ki a pácienst nőkkel kapcsolatos dolgoknak, tapasztalásoknak. A kezelés vége felé egy valós nővel vagy nőkkel is találkozik.
  • Kognitív viselkedésterápia (CBT): Az expozíciós terápiát és más terápiás technikákat ötvözi, mely során a páciens különféle módszereket sajátít el a nőktől való félelem felismerésére és kezelésére.
  • Gyógyszerek: Bár a pszichoterápia gyakran önmagában is hatásos a fóbia elleni küzdelemben, a kezelés első szakaszában a szakember a gyógyulás felgyorsítása érdekében olyan gyógyszer(eke)t is felírhat, amelyek csökkentik a fóbia okozta szorongást, pánikrohamokat. Ezeket a gyógyszereket azonban célszerű csak rövid ideig, illetve a feltétlenül szükséges mennyiségben, gyakorisággal alkalmazni.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top