nlc.hu
Egészség

A tér beleheltetését javasolják a kulturális intézményeknek

A tér beleheltetését javasolják a kulturális intézményeknek

A Nemzeti Művelődési Intézet szakmai ajánlása nem nagy segítség az érintetteknek.

Eleinte hűvös lesz, de azután a közönség beleheli a teret – ezt írja szakmai ajánlásában a Nemzeti Művelődési Intézet. A növekvő energiaárakra válaszként megszületett javaslatok között szerepel, hogy érdemes telt házas programokat szervezniük a művelődési házaknak, kulturális intézményeknek. A teljes zárást nem ajánlják, de például a díszítő fényeket lekapcsoltatnák a takarékoskodás miatt. Az RTL Híradónak nyilatkozó intézményvezetők szerint nagy a baj, ezért komolyabb intézkedésekre lenne szükség.

Nézőtéri piros székek.

Fotó: Pixabay

Beke Károly, a budapesti Csokonai Művelődési és Rendezvényház vezetője arra hívta fel a figyelmet, most tízszeres áron kapnak gázt, mint korábban és 70 munkatársuk munkája, megélhetése függ attól, hogy az intézmény és az önkormányzat milyen döntést hoz majd közösen arról, nyitva tudnak-e maradni a következő időszakban. Az olyan javaslatok, mint a terem belehelése, vagy az ablakok vastag függönnyel való letakarása sötétedés után, hogy ne szökjön ki a meleg, szerinte nem jelentenek számukra segítséget.

Farkas Tibor, a Vonyarcvashegyi Művelődési Ház és Könyvtár vezetője a riportban arról beszélt, hogy a javaslatok eleve kevés olyan dolgot tartalmaztak, amiket ne tudtak volna, és aki jó gazdája volt a rábízott kulturális intézménynek, az ezekre eddig is odafigyelt.

A kritika ellenére Szente Béla, a Kulturális Központok Országos Szövetségének elnöke kitart amellett, hogy a Nemzeti Művelődési Intézet ajánlása nem viccből készült, a javaslatokkal valóban segíteni szerettek volna az érintetteken. Hozzátette azt is, hogy a terembelehelés bizonyítottan csökkenti az energiafogyasztást, ilyenkor azonban fontos, hogy az intézmény a megfelelő szellőztetésről is gondoskodjon.

A Híradó végén a riporter arra hívta fel a figyelmet, hogy a napokban tart ülést az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa, ahol kiderülhet, számíthatnak-e állami segítségre az önkormányzatok a megnövekedett rezsiköltségeik előteremtéséhez.

A megnövekedett rezsiárak miatt az elmúlt időszakban több színház és kulturális intézmény is jelezte, átmenetileg bezárják kapuikat, mivel nem tudják kigazdálkodni a megnövekedett költségeket. Múlt héten az Erkel Színház jelezte, hogy novemberben bezár, és csak a fűtésidény után nyit ki újra. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top