nlc.hu
Egészség

Koffeinallergia

Koffeinallergia: te tudod, mi ez, és milyen tünetekkel jár?!

Hallottál már a koffeinérzékenységről vagy épp allergiáról? Nem tudod, mitől remegsz, érzed rosszul magad? Lehet épp a reggeli kávé a hibás, ha ezeket a tünetek nálad is jelentkeznek!

A rendszeres kávéfogyasztók közül sokan nincsenek is tisztában azzal, hogy a koffeinérzékenység, vagy épp koffeinallergia tüneteivel állnak szemben.

Mi a különbség a koffeinérzékenység és a koffeinallergia között?

Azok, akik koffeinérzékenységben szenvednek, általában rosszul reagálnak a koffeinfogyasztás által kiváltott adrenalinlöketre, míg a koffeinallergiások tüneteit a kávé magas hisztaminszintje válthatja ki.

„A legtöbben tudatában vannak annak, hogy röviddel a koffein fogyasztása után milyen hatásokkal számolhatnak. Egyesek éberebbnek érzik magukat, vagy energiát sugároznak, mások pedig akár enyhe remegést is tapasztalhatnak. Ezek a tünetek nagyjából 20 perc után jelentkezhetnek” – mondta dr. Ross Perry, orvos.

Koffeinallergia és tünetei

Fotó: Getty Images/Guido Mieth

Ha a remegés nálad is előfordul, vagy a kávézás után sürgető vécézési inger tör rád, akkor a szakember szerint nem kizárt, hogy érzékeny vagy intoleráns vagy a koffeinre.

Jenaed Brodell dietetikus szerint a koffeinérzékenységet sok tényező befolyásolhatja, mint például a nem, az életkor, a testsúly, valamint az agy genetikai sokfélesége és a máj anyagcseréje is.

„A tünetek gyakran az átlagosnál lassabb anyagcsere miatt jelentkeznek, ami azt eredményezi, hogy a koffein hosszabb ideig marad a szervezetben. Azok, akik érzékenyek rá, egyéni anyagcsere-tulajdonságaiktól függően képesek lehetnek kisebb mennyiségű koffeint tolerálni, a koffeinallergiások azonban ugyanerre a mennyiségre rosszul reagálhatnak.”

Melyek a koffeinérzékenység vagy -intolerancia leggyakoribb tünetei?

  • Szívdobogás
  • Fejfájás
  • Szorongás
  • Nyugtalanság
  • Álmatlanság
  • Remegés
  • Ingerlékenység
  • Sürgető vécézési inger

A koffeinérzékenység elsősorban szapora szívverés, fejfájás, hányinger, szorongás és alvási nehézségek formájában nyilvánulhat meg.

Kávé helyett:

  • citromos meleg víz,
  • zöldség- és gyümölcsturmix,
  • szódavíz vagy a kókuszvíz.

Választhatsz gyümölcsteákat vagy gyógyteákat is, mint amilyen a kamilla vagy a borsmenta – ezek természetesen koffeinmentesek.

A koffeinfogyasztás szabályozásával biztonságosan kiküszöbölhetők az olyan gyakori mellékhatások, mint az idegesség vagy a fáradtság, de ha nem tudsz élni a kávé íze nélkül, további alternatívaként adhatsz egy esélyt a koffeinmentes kávénak is.

(Források: itt és itt)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top