nlc.hu
Egészség

Lázcsillapítás gyerekeknél

Lázcsillapítás gyerekeknél: mi az a pont, amikor már orvos kell?!

Általános pánik uralkodik el egy szülőn, ha belázasodik a gyerek. Ez egy természetes reakció, de nem szükséges rögtön orvosért kiáltani, ha megemelkedik a gyerkőc testhőmérséklete.

Előbb-utóbb minden gyermeknél fellép a láz, függetlenül attól, hogy mennyire vagyunk óvatosak. Elkerülni tehát nem fogjuk, hogy néha lázas legyen a gyerek, ezért inkább az a fontos, hogy minél több információnk legyen róla, és tudjuk, mit kell tennünk láz esetén.

Lázcsillapítás gyerekeknél

Fotó: Getty Images/Andersen Ross Photography Inc

Amikor felesleges aggódni

Az Országos és Gyermekegészségügyi Intézet (OGYEI) Otthoni teendők gyermekkori lázas állapot esetén című tájékoztatójában a szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy egyáltalán nem kell pánikba esni, ha lázas a gyerek: „A lázas állapot általában gyorsan és problémamentesen megoldódik. A láz nem oka a betegségeknek, csupán kísérő tünete.”

Hány foktól láz a láz?

A normál testhőmérséklet egyéni tényezőktől, az életkortól, sőt, a napszaktól is függ: reggel a legalacsonyabb, aztán fokozatosan emelkedik, a legmagasabb értéket délután négy és hat között éri el, onnantól pedig újra csökkenni kezd. Az OGYEI tájékoztatójában a láz meghatározása: „Lázról 38 Celsius-fok vagy annál magasabb testhőmérséklet (végbélben mérve 38,5 fok vagy annál magasabb testhőmérséklet) esetén beszélünk.”

Hónaljban mért értékek:

  • 36-37 fok normális testhőmérséklet
  • 37-38 fok hőemelkedés
  • 38-39 fok mérsékelt láz
  • 39-40,5 fok magas láz
  • 40,5 fok felett igen magas láz

Végbélben mért értékek:

  • 36,5-37,5 fok normális testhőmérséklet
  • 37,5-38,5 fok hőemelkedés
  • 38,5-39,5 fok mérsékelt láz
  • 39,5-41 fok magas láz
  • 41 fok felett igen magas láz

Amikor a lázas állapot azzal jár, hogy a gyerek levert, rossz a közérzete, és a hőmérséklete is 38 fok felett jár, akkor el kell kezdeni a lázcsillapítást.

1. Lehet fizikális vagy gyógyszeres lázcsillapítást alkalmazni a gyerekeknél, sőt, az ajánlások szerint az a legjobb, ha ezeket kombináltan használjuk. A fizikális lázcsillapítás módszerei közé tartozik például a hűtőfürdő: ilyenkor 37-38 fokos vizet engedünk a kádba, beleültetjük a gyereket és nagyon lassan adagolunk hideg vizet hozzá, hogy lehűljön a víz 31 fokra. Ekkor kivesszük a gyereket, nem kell üldögélnie a hideg vízben túl sokáig, maximum 10-15 percig tartson az egész procedúra.

2. A lázcsillapító gyógyszerek ezeknél jóval egyszerűbb megoldást kínálnak. Az OGYÉI fontos információt közöl a tájékoztatójában a lázcsillapítókról, amit tudnia kell a szülőknek a szakemberek szerint: „A lázcsillapító gyógyszerek nem gyógyítják meg magát a lázt kiváltó betegséget és lázgörcs kivédésére sem alkalmazhatók. A lázcsillapító gyógyszerek lázcsillapításra és a beteg komfortérzetének javítására szolgálnak. Az antibiotikum nem lázcsillapító, annak adása csak orvosi utasításra kezdhető meg.”

Amikor orvost kell hívni

  • 3 hónaposnál fiatalabb csecsemő lázas – A láz lehet a csecsemő egyetlen reakciója egy súlyos betegségre. Különösen újszülötteknél kell nagyon komolyan venni még egy kis hőemelkedést is, mert akár ennyi is lehet súlyos betegség jele. Ha a baba hőmérséklete 38 fok fölé megy, hívni kell a gyerekorvost.
  • Öt napnál tovább tartó láz – Öt nap a bűvös határ, amíg türelmesek lehetünk a lázzal és házi csillapítással orvosolhatjuk a problémát. Ha ennyi idő után is folyton újra belázasodik a gyerek, akkor kell egy szakember, aki kivizsgálja a kiváltó okokat a tüneti kezelés mellett.
  • Magas láz – Ha a gyerek láza magasabbra szökik, mint 40 fok, akkor mindenképp szükség van az orvosi segítségre, főleg, ha a lázcsillapítók hatására sem mozdul lefelé a hőmérőn a fokok száma.
Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top