nlc.hu
Egészség

Lázcsillapításról okosan

Lázcsillapítás: mikor kell, mikor nem?!

A láz önmaga nem betegség, csupán kísérő tünet, szervezetünk természetes védekező reakciója. De mi az a pont, amikor csillapítani kell?

A normál testhőmérséklet egyénenként jelentős eltéréseket mutathat, ráadásul ugyanannál az embernél is eltérő lehet különböző napszakokban mérve. Reggel mérhetjük a legalacsonyabb, délután a legmagasabb értéket, de az életkor, a nem, a környezet hőmérséklete, az éppen végzett tevékenység is befolyásolja.

Hónaljban mérve általában 37 ̊C és 38 ̊C között hőemelkedésről, 38 ̊C és 39 ̊C között lázról, 39 ̊C felett magas lázról, 40,5 ̊C felettinél pedig igen magas lázról beszélünk.

Mikor kell lázat csillapítani?

Fotó: Getty Images/VioletaStoimenova

Mikor kell csillapítani?

Az orvosok túlnyomó többségének véleménye szerint nincs szükség a láz rutinszerű csillapítására, mert a magasabb testhőmérséklet segít a szervezetünkbe jutott kórokozókkal szembeni védekezésben. Akkor érdemes megfontolni a lázcsillapítást, ha az állapotunk, közérzetünk kellőképpen indokolja azt.

„Egyéntől függ, hogy pontosan hol a határ. Azt el lehet mondani, hogy a 39 fok feletti láz már zavartságot, keringészavart, kóros értágulatot, vérnyomásesést okozhat, továbbá bizonyos enzimek működése sem optimális ilyen testhő mellett. A központi idegrendszeri görcskészség fokozódik, epilepsziahajlam alakul ki, illetve számos anyagcsere-folyamat rosszabbul zajlik, a cukoranyagcserétől a só-vízháztartásig” – mondta Dr. Kádár János belgyógyász, immunológus a Házipatika.hu kérdésére. 

A tartósan magas testhő tehát kedvezőtlenül befolyásolhatja bizonyos szerveink működését, ezért ilyenkor szükséges csökkenteni azt. A lázcsillapító gyógyszerek, esetleg a hűtő fürdő vagy a hidegvizes borogatás segíthet ebben.

Hogyan válasszunk lázcsillapítót?

Az elsősorban ajánlott lázcsillapítók a metamizol, paracetamol vagy az ibuprofen hatóanyagú készítmények.

Metamizol hatóanyagú lázcsillapítás: A metamizol hatóanyag az EMA ajánlása szerint az újszülötteknek is megfelelő lehet, így akár 0-99 éves korig használhatjuk lázcsillapításra. Egy fontos tényezőt azonban nem szabad elhanyagolni, hogy ez a hatóanyag is csak a megfelelő formában használható a babák számára. Az oldatos csepp egy olyan gyógyszerforma, amely személyre szabható adagolást tesz lehetővé, ezért az ilyen típusú lázcsillapítás megfelelhet súlyhatár nélkül bárkinek.

Acetilszalicilsavas hatóanyagú lázcsillapítás: 12 éves kor felett biztonsággal alkalmazható és hatékony. A 12 évnél fiatalabb számára azonban nem javallott, Reye-szindróma lehetséges veszélye miatt.

Paracetamol és ibuprofén: ezek a hatóanyagok 3 hónapos kor után adhatóak a babáknak. Mivel szuszpenziós, vagyis kanalas formában is elérhetőek, így a beadásuk sem okoz nagyobb problémát. A paracetamol tartalmú tabletták széles választéka alkalmas arra, hogy a kismamák a terhesség alatt (persze orvosi ellenőrzés és adagolás mellett) is csillapíthatják vele fájdalmukat vagy lázukat. Nagyon kell azonban figyelni, hogy szedésüket ne vigyük túlzásba, mert a vesét és a májat is károsíthatják, ha nem a megfelelő adagban és ideig szedjük őket.

Fontos! A gyógyszeres lázcsillapítást  acetilszalicilsavas, paracetamolos,  ibuprofénes, metamizolos hatóanyagú gyógyszerrel is elérhetjük, de mindig figyeljünk arra, hogy kor és súlyhatár szabja meg egyes hatóanyagok alkalmazását. Ha ezekkel tisztában vagyunk, sikeresen kezelhetjük a magas testhőmérsékletet.

Mekkora láznál kell orvoshoz fordulni?

Mindenképpen menjünk orvoshoz, ha állapotunk romlik, ha a gyógyszeres kezelés ellenére három napnál tovább lázasak vagyunk, vagy ha a lázat más, súlyos, szokatlan tünetek (lázgörcs, gyakori hányás, bőrkiütések, erős fejfájás, hasi fájdalom…) is kísérik!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top