nlc.hu
Egészség

Minden egy helyen a lázcsillapításról

Minden egy helyen a lázcsillapításról

A láz és lázcsillapítás mindennapi gyakorlatában sajnos sokszor elavultak vagy hézagosak ismereteink. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat lázcsillapítás témakörben!

Testünk hőmérséklete enyhe napszaki ritmust mutat − reggel kicsit alacsonyabb, délután kicsit magasabb −, de nagyjából állandó: hónaljban mérve 36–37 °C között van. Hőemelkedésről beszélünk, ha a testhőnk 37-38 °C közé emelkedik, a 38 °C feletti hőmérsékletet tekintjük láznak. A végbélben, szájban és fülben mért hőmérséklet mindig magasabb, mint a hónaljban mért testhő, ezért 0,5 °C-ot le kell vonni belőlük!

Mi a láz és miért alakul ki?

A láz a szervezet fontos védekező válaszreakciója a kórokozókkal szemben. A láz mindig egy betegség kísérő tünete, sok esetben egy akut megbetegedés (pl. légúti megbetegedés, hányással-hasmenéssel járó fertőzés) első jele, ezért a betegség egyéb tüneteinek megjelenéséig nem lehet megállapítani pontos okát.

Minden, amit a lázcsillapításról tudni kell

Fotó: Getty Images

Lázcsillapítás A-Z-ig

Az utóbbi évtizedben a fizikális lázcsillapítást sok kritika éri, főleg a kellemetlen szubjektív élmények miatt. Sok országban ezért nem is javasolják ezeket a módszereket. Ugyanakkor magas láz esetén a kíméletes, mértékkel és óvatosan alkalmazott fizikális hűtés gyógyszeres lázcsillapítással kombináltan hatásos lehet.

A hűtőfürdő

A hűtőfürdőt csak akkor alkalmazzuk − kizárólag a láz tetőfokán −, ha nem vált ki ellenérzést! A láz felszálló szakaszában, amikor a bőr még hűvös, didergést, borzongást észlelünk, nem szabad használni.

A hűtőfürdő kivitelezése

1. A fürdővíz testmeleg, kellemes hőfokú legyen.

2. Lassan, óvatosan hűtsük a vizet (31–32 °C-nál ne legyen hidegebb)! A fürdővíz természetes hűlésére is hagyatkozhatunk.

3. A mellig érő vizet kavargassuk, a kellemesen langyos vízzel locsolgassuk magunkra/gyerekre!

4. A hűtőfürdő 10-15 percnél ne tartson tovább!

5. A hűtőfürdőt követően a testünket szárazra kell törölni.

Priznic

A testborogatást (priznicet) ma már nem alkalmazzuk. Természetesen – amennyiben a jól esik – a homlokunkra tehetünk nedves zsebkendőt.

A gyógyszeres lázcsillapítás szabályai

Általános szabályok

  • Legalább két különböző hatóanyag-csoportba tartozó és különböző gyógyszerformájú (szirup, kúp, tabletta stb.) készítmény legyen a házipatikában.
  • Mindig nézzük meg, hogy az adott gyógyszer milyen hatóanyagot tartalmaz, olvassuk el a betegtájékoztatót!
  • Fontos tudnunk, hogy a különböző fantázianevű készítmények ugyanazt a hatóanyagot tartalmazhatják. Ha nem figyelünk erre, akkor könnyen túladagolhatjuk a lázcsillapítót.
  • A gyermeknek lázcsillapítót csak akkor adjunk, ha rossz a közérzete! A lázcsillapító gyógyszerek egyben fájdalomcsillapítók is, így a lázas beteg közérzetét is javítják.
  • A lázcsillapító tüneti szer, nem gyógyítja meg a lázat kiváltó betegséget, lázgörcs kivédésére sem alkalmazható!

A gyógyszeres lázcsillapítást acetilszalicilsavas, paracetamolos, ibuprofénes, metamizolos hatóanyagú gyógyszerrel is elérhetjük.

A metamizol hatóanyag az EMA ajánlása szerint az újszülötteknek is megfelelő lehet, így akár 0-99 éves korig használhatjuk lázcsillapításra. Egy fontos tényezőt azonban nem szabad elhanyagolni, hogy ez a hatóanyag is csak a megfelelő formában használható a babák számára. Az oldatos csepp egy olyan gyógyszerforma, amely személyre szabható adagolást tesz lehetővé, ezért az ilyen típusú lázcsillapítás megfelelhet súlyhatár nélkül bárkinek.

Paracetamol és ibuprofén hatóanyagok 3 hónapos kor után adhatóak a babáknak. Mivel szuszpenziós, vagyis kanalas formában is elérhetőek, így a beadásuk sem okoz nagyobb problémát. A paracetamol és ibuprofén tartalmú tabletták széles választéka alkalmas arra, hogy a kismamák a terhesség alatt (persze orvosi ellenőrzés és adagolás mellett) is csillapíthatják vele fájdalmukat vagy lázukat.

Acetilszalicilsavas hatóanyagú lázcsillapítás: sokan nincsenek tisztában azzal, hogy az acetilszalicilsav korhatáros készítmény. Miután több, mint 100 éves múlttal rendelkezik ez a hatóanyag, nagyon sokan ismerik és szeretik. Generációk nőttek fel úgy, hogy ez a hatóanyag csillapította a lázukat, és ma is nagyon népszerű. Az acetilszalicilsav ugyanis gátolja az úgynevezett prosztaglandinok termelődését szervezetünkben, amelyek a fájdalomnak, és láznak az okozói. 12 éves kor felett biztonsággal alkalmazható és hatékony. A 12 évnél fiatalabb számára azonban nem javallott.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top