nlc.hu
Egészség

Ez történik a testedben, amikor lázas vagy!

Ez történik a testedben, amikor lázas vagy!

Annak ellenére, hogy kivétel nélkül mindenki megtapasztalta már élete során a lázas állapotot, mégis rettentő kevés dolgot tudunk róla. Mi történik a testünkben, ha belázasodunk? Mondjuk!

Minden házi patika alapja valamilyen láz- és fájdalomcsillapító. Acetilszalicilsav, ibuprofén, metamizol, paracetamol – ezek azok a hatóanyagok, amelyek alkalmasak a testhő csökkentésére.

De mi történik pontosan a testünkben, amikor lázas állapot lép fel? Ennek jártunk utána!

Tudtad? A testünk hőmérséklete normálisan 36-37 Celsius-fok között van, 37-38 Celsius-fok közötti testhőmérsékletet hőemelkedésnek, a 38 Celsius-fok felettit pedig láznak nevezzük.

Ez történik a testünkben, ha lázasak vagyunk

Fotó: Getty IMages/demaerre

A lázas állapot három szakaszra bontható

Ahogy bekerülnek a kórokozók a testünkbe, az ellenük védekező fehérvérsejtekből felszabadulnak az úgynevezett pirogének, vagyis a lázat okozó anyagok. A pirogénekre reagál a hipotalamusz azzal, hogy hőtermelésre ösztönzi a testet. A magasabb testhőmérséklet akadályozza egyes vírusok és baktériumok szaporodását, segíti az immunrendszer aktivitását, a nyiroksejtek ellenanyag-termelését, azaz az egész test hatékonyabban dolgozik a fertőzés ellen.

  • A láz első szakaszában hőtermelés folyik, amiből annyit érzékelünk, hogy didergünk, libabőrösek leszünk. A bőr sápadt lesz, a benne futó erek ugyanis összehúzódnak, az izzadás csökken. Aluszékonnyá, kimerültté válhatunk.
  • A láz második szakaszában a test hőtermelése és hőleadása kiegyenlítődik, és egy, a normálisnál magasabb szinten stabilizálódik. A láz tehát már nem emelkedik tovább, de még nem is csökken. Ilyenkor már nem fázunk, a bőr meleggé válik, de még nem izzadunk. Mivel a szaporább szívverés és légzésszám ebben a szakaszban is jellemző, a tartós láz, bármennyire is hasznos a betegségek legyűrésében, megterheli a szervezetet. Különösen igaz ez a szívbetegségben vagy egyéb krónikus panaszoktól szenvedőkre. Ezért a tartós vagy különösen magas, 39 °C-t meghaladó láz csillapítandó, még akkor is, ha ma már tudjuk, hogy a láz milyen fontos szerepet játszik a betegségek elleni harcban.
  • A láz utolsó szakaszában, a javulást (vagy a lázcsillapítást) érzékelve a hipotalamusz visszaállítja a testhőmérsékletet az eredeti értékre, hűteni kezdi a szervezetet, vagyis a láz csökkenni kezd. A bő verejtékezés miatt a szervezet sok folyadékot és sót veszít, amit pótolni kell, ezért ebben a szakaszban különösen fontos a folyadékfogyasztás.

A patikákban többféle lázcsillapító készítmény közül is választhatunk, amelyek nemcsak a lázunkat viszik lejjebb, de fájdalomcsillapító hatásuk is van, és a betegséggel járó tünetek többségét is gyorsan enyhítik.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top