nlc.hu
Egészség

Szirupos gyógyszer végzett 99 gyerekkel Indonéziában

Szirupos gyógyszerek miatt halt meg 99 gyerek Indonéziában

A veszélyes összetevőket tartalmazó szirupok akut vesekárosodást okoztak, emiatt haltak meg a gyerekek.
Köhögés elleni szirup csepegtetése egy kanálba

Indonéziában felfüggesztették az összes szirup és folyékony gyógyszer értékesítését, miután némelyik készítmény akut vesekárosodással összefüggésbe hozható összetevőt is tartalmaz, és emiatt idén meghalt 99 gyerek – írja a BBC.

Csütörtökön az indonéziai egészségügyi tisztviselők közölték, hogy mintegy 200 vesekárosodással járó esetet jelentettek, a betegek többsége öt év alatti gyerek volt.

Mindez alig néhány héttel azután történt, hogy Gambiában egy köhögés elleni szirup közel 70 gyermek halálát okozta, és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) figyelmeztetést tett közzé.

A WHO megállapította, hogy a Gambiában használt szirupok – amelyeket egy indiai gyógyszergyártó cég készített – „elfogadhatatlan mennyiségű” dietilén-glikolt és etilén-glikolt tartalmaztak. A szervezet szerint a szirupok „potenciálisan összefüggésbe hozhatók az akut vesekárosodásokkal”.

Indonézia egészségügyi minisztere csütörtökön elismerte, hogy ugyanezeket a vegyületeket megtalálták néhány helyben használt, öt év alatti gyerekeknek adott gyógyszerben is, de hogy melyikben, azt nem közölte.

(Kiemelt kép: Pixabay)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top