nlc.hu
Egészség

A face taping

Fiatalosabb arcot ragasztanál magadnak? Inkább ne tedd!

A face taping, vagyis az arc tapaszokkal való ránctalanítása elképesztően felkapott a közösségi oldalakon, pedig a legkevésbé sem kockázatmentes eljárás. Elmondjuk, mi minden szól ellene.

Face taping, vagyis arctapaszozás vagy arcragasztás. Így nevezik azt a módszert, melynek gyakorlói különféle arcra ragasztott tapaszok segtségével igyekeznek elérni a fiatalosabbnak látszó külsőt, ideiglenesen vagy akár tartós ereményt remélve. Az eljárásnak ugyanis több változata is létezik. Az egyik, mondhatni ártatlanabb verzió a filmiparból indult és a mai napig is rendszeresen alkalmazzák a sminkesek, de a drag queeneknél is bevett trükknek számít. Ilyenkor egy-egy forgatás, fotózás, színpadi produkció vagy épp egy vörös szőnyeges esemény erejéig különféle tapaszokkal rögzítik a kívánt állásban a bőrt, mintegy instant ráncfelvarrás jelleggel, hogy az arc simábbnak, feszesebbnek tűnjön és/vagy épp a szem vagy a szemöldök  kapjon más ívet. A tapaszokat ilyenkor általában a hajvonal környékén helyezik el és parókával vagy valamilyen fejfedővel fedik el. Publikus példa erre a közelmúltból, amikor a világhírű sztársminkes, Pat McGrath is tapaszokkal rögzítette Linda Evangelista arcán, állkapcsán és nyakán a bőrt a Vogue címlapfotózásán.

„A valóságban nem ilyen az állkapcsom és a nyakam – és nem tudok mindenhová tapasszal és gumiszalaggal mászkálni” – nyilatkozta akkor a modell a lapnak.

Linda Evangelista a Vogue címlapján

Linda Evangelista a Vogue címlapján

Házibarkács

A face taping másik irányzata a kozmetikai tapaszok használata, mely a legkevésbé sem újkeletű, hiszen az első ilyen terméket, a Frownies-t már 1889-ben piacra dobták, és a mai napig is számos – köztük több kifejezetten neves – márka árusít ilyen típusú szépségápolási termékeket. Az ilyen tapaszok többsége ránctalanító hatást ígér és a kritikus helyekre, péládul a homlokra vagy a nevetőráncok vonalára kell felragasztani, de léteznek még például szem alatti karikákat csökkentő vagy pattanások elleni tapaszok is. A szóban forgó termékek hatásosságáról vagy épp hatástalanságáról megoszlanak a vélemények, azonban beszédes tény, hogy a termékkategória több mint egy évszázada tartja magát a kozmetikai iparban.

Az utóbbi években a közösségi oldalakon tevékenykedő beauty influencerek közreműködésével viszont kinőtte magát a face taping „házibarkács” vonala is, mely egyben a legkockázatosabb és voltaképpen a legabszurdabb is. A módszer hívei ugyanis még csak nem is eredetileg e célra készült tapaszokat, hanem jellemzően egyszerű kötszereket, vagy kineziológiai tapaszokat, sőt az egészen elvetemültek szigetelőszalagot ragasztanak az arcukra éjszakára, azt állítva, hogy ennek hatására reggel ránctalan bőrrel ébrednek.

@theaussierapunzel I didn’t think it would work 🤯 trying the face taping trend! #beauty #skincare #fyp ♬ Hits 2021 (Mashup) - Trinix

„A teória abból indul ki, hogy a tapasz egész éjszaka a helyén tartja az izmokat, korlátozva a mozgásukat, ezáltal minimálisra csökkenti a ráncokat. Alvás közben valóban lehetséges, hogy grimaszolunk, mozgatjuk az arcizmainkat, a tapasz viszont állítólag helyben tartja az izmokat, megakadályozva a ráncok kialakulását” – magyarázta a Shape.com riportjában dr.  Michael Horn amerikai plasztikai sebész, aki arra is figyelmeztetett, hogy az arctapaszozással sokkal inkább a kívánt hatás ellenkezőjét érhetjük el:

„Amikor leragasztod az arcod, hogy mozdulatlanul tartsd az izmokat, megakadályozod őket abban, hogy azt tegyék, amit kellene, és ezzel csak növeled az ellenállást. Így lényegében edzed az arcizmokat, hogy keményebben dolgozzanak és erősebbé váljanak. Idővel pedig, ha valóban megerősödnek, az felgyorsítja a finom vonalak és ráncok kialakulását, amelyeket éppen elkerülni kívánnál.”

További kockázatok

A tapaszok, különösképp a nem kozmetikai használatra készült termékek ily módon való használata ezen felül más kockázatokat is rejt. A ragasztóanyag, – melyet nyilvánvalóan nem arra fejlesztettek ki, hogy az arc érzékeny bőrével találkozzon – ugyanis károsíthatja, felsértheti a bőr védőrétegét, de bőrpírt, irritációt is kiválthat, illetve a pórusokat eltömítve pattanások kialakulását is okozhatja.

„Bár ártalmatlan eljárásnak tűnhet, az arc bőre érzékeny, és a tapaszon lévő ragasztóanyag sok más problémát is okozhat. Nem ajánlom, hogy bárki ezt csinálja otthon, mert nem igazán működik” – hívta fel a figyelmet a kockázatokra dr. Angelo P. Thrower, Hollywoodban praktizáló bőrgyógyász a Huffington Postban. A szakember felhívta a figyelmet arra is, hogy semmiféle tanulmány, kutatás vagy tudományos bizonyíték nem támasztja alá azt, hogy az arctapaszozás hatásos lehet a ráncok elleni küzdelemben. 

Face taping

Nem igazán működik (Illusztráció: Getty Images)

Nem vagyok ellene a bőrápolási trendek kipróbálásának, és személy szerint úgy érzem, hogy a fejlett technológiákkal, termékekkel és technikákkal küzdenünk kell a ráncok ellen, az arctapaszozás azonban macerásabbnak tűnik,  mint amennyit ér

– nyilatkozta szintén a Huffington Postnak Joie Tavernise orvos esztétikus.

„Túlságosan leegyszerűsítő azt gondolni, hogy a bőr leragasztása megakadályozza a ráncok kialakulását. Számos olyan tényező játszik még ugyanis szerepet ebben, amelyekkel a face taping egyszerűen nem foglalkozik” – mutatott rá egy másik elismert amerikai plasztikai sebész, dr. Norman M. Rowe. Hozzátette azt is: oka van annak, hogy a kozmetikai ipar évtizedeket és dollármilliárdokat fordított olyan eljárások kifejlesztésére, mint például a töltőanyagok, a neurotoxinok vagy a lézeres kezelések. Minimum érdekes lenne, ha mindezek kiválthatók lennének az arc leragasztgatásával, a dolog ugyanis nyilvánvaló módon nem ilyen egyszerű.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top