nlc.hu
Egészség

Ingyen e-cigaretta a londoni várandós dohányosoknak

Ingyen adják az e-cigarettát a várandós nőknek Londonban

Az egyik londoni kerület ingyen e-cigarettával védené a magzat egészségét és a családi költségvetést, és lehet, hogy le is szokik a várandós anya.
Terhes nő pulóverben a hasára teszi a kezét

Ingyen adna elektromos cigarettát a dohányzó terhes nőknek egy dél-londoni önkormányzat – írja a BBC.

A Lambeth kerületi tanács szerint ez nagy segítséget jelent anyagilag, mert a szülők így évi 2000 fontot (939 ezer forintot) is megspórolhatnak. Becslések szerint a kerületben több mint 3000 olyan háztartás van, ahol a dohányzásra költött pénz is közrejátszik a szegénységben, sok családnál pedig gyerekek is vannak.

A kezdeményezés másik oka természetesen a magzat egészsége: a terhesség alatti dohányzás veszélyezteti a baba fejlődését, megnő a koraszülés és a vetélés esélye.
És az anya káros szenvedélye nem csak magzati korban, hanem megszületése után is kihathat a gyerekre.

A tanács szóvivője azt mondta: az a legjobb, ha a várandós dohányosok úgy tudnak leszokni a cigarettáról, hogy nikotinra sincs szükségük a későbbiekben. Ám ha valaki elektromos cigarettát választ, támogatni fogják, mivel az e-cigi nem olyan káros, mint a hagyományos cigaretta, és segíthet a füstmentessé válásban.

A brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) szerint kevés kutatást végeztek az e-cigaretta biztonságosságáról a terhesség alatt, ezért leszokásnál a tapaszokat és a rágógumikat részesítik előnyben. Arról pedig megoszlanak a tudományos vélemények, hogy a e-cigi mennyire hatékony eszköz a leszokásban.

(Kiemelt kép: Unsplash)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top