nlc.hu
Egészség

Kekszdiéta

Kizárólag kekszet ehet ez a lány durva gyomorbetegsége miatt

10 zabkeksz és pár sós rágcsa a napi adagja.
keksz

Nem túlzás azt állítani, hogy a 25 éves Talia Sinnottot a kekszek tartják életben, ritka gyomorbetegsége miatt ugyanis semmi mást nem tud megemészteni. Krónikus betegsége miatt a keksz az egyetlen étel, amit a gyomra képes befogadni, ha bármi mást enne, azonnal ki is jönne belőle. Ijesztő betegségét 4 évvel ezelőtt diagnosztizálták, akkor annyira rosszul volt, hogy naponta 30-szor is hányt.

Amellett, hogy pokoli napjai voltak akkoriban, rettentően le is fogyott, ezért az orvosok szondán keresztül táplálják, hogy sikerüljön néhány kilót magára szednie. Szerencsére ma már valamelyest jobban van, ahhoz azonban, hogy képes legyen többféle ételt is megemészteni, még valószínűleg sok időre van szükség. „Vannak jobb és rosszabb napjaim. Olykor nincs ellenemre a kekszevés, máskor viszont már a gondolatától is rosszul vagyok” – fejtegette Talia, akinek arra is oda kell figyelnie, hogy ne egyen túl sokat egyszerre, mert azzal is magára haragítja a testét.

„A kekszek közül sem ehetem meg akármelyiket. Ki kellett kísérleteznem, hogy mit fogad el az emésztőrendszerem, és mi az, amit teljes mértékben elutasít. Régebben például főtt krumplit is ehettem, ma viszont már nem tud vele mit kezdeni az emésztőrendszerem, ezért erről is le kellett mondanom” – részletezte a fiatal lány. 

Hozzátette, hogy bár tudja, hogy az ételallergiásoknak is rendkívül nehéz, néha irigyeli őket, nekik ugyanis elég következetesnek lenni és elkerülni azokat a fogásokat, amelyekkel nincsenek jó barátságban. Neki viszont folyton ügyelnie kell a szervezete visszajelzésére, mert bármelyik pillanatban bajt okozhatnak azok az ételek is, amikkel eddig nem volt gond.

Tünetei megmagyarázhatatlan teltségérzettel kezdődtek 2018-ban, ahogy fogalmaz, olyan volt, mintha minden étel megfeküdte volna a gyomrát. Bármit próbált, semmi sem enyhítette a kellemetlenségeket, sőt a panaszai egyre erősebbé váltak. Megfigyelte, hogy ha többször kevesebbet eszik, az elviselhetőbbé teszi a panaszait, de a megoldástól nagyon messze volt. 

Ez év elején aztán elkapott egy olyan vírust, ami az emésztőrendszerét támadta meg. A hirtelen jött fertőzés miatt több orvos is megvizsgálta, így derülhetett fény ritka gyomorbetegségére, ami miatt akkor már évek óta szenvedett. „A betegségemről sajnos még nagyon keveset tudnak az orvosok, de egy különleges eszköz beültetésével talán véget tudnak vetni a szenvedésemnek” – mondta bizakodóan a lány, aki nagyon szerencsésnek érzi magát, amiért fény derült a problémájára. Sok hozzá hasonló ember diagnózis nélkül marad, és mindenki azt gondolja, hogy evészavarral küzd.

Forrás: Via, Fotó: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top